Min sorg

Det har gått två månader och jag har börjat lägga märke till vädret. Regntunga dagar går bra. Det är värre med de senaste dagarna. Fyllda med solsken. Det fina yttre i naturen och det inre i mig blir olidligt.

Det sorgligaste av allt är allt det som kunde ha skett. Att mitt barn inte fick leva sitt liv tills hon blev vuxen och gammal. Stunder då jag håller på förgås av sorg. Rädsla för att tappa fotfästet för alltid. Jag saknar henne så det gör ont. Min livmoder värker, där hennes liv började. Långsamt, långsamt börjar jag förstå att hon verkligen ligger där i sin grav.

Samtidigt tänker jag också framåt på ett liv som jag inte är van vid. Ny familjekonstellation, planer och nya upptäckter. Inser att jag är inte redo ännu för de saker jag tar för mig. Energiåtgången är för stor. Vi är helt färdiga efter all den energiåtgång som gick åt när vi levde med Linnea och hennes sjukdom. Sorgen är psykiskt utmattande men framförallt fysiskt utmattande. Jag ska klara vardagen som alla andra småbarnsmammor samtidigt som alla mina tankar och känslor går på högvarv.

Vi får rådet att hitta vardagen, gå vidare. Tillbaka till livet som det var innan Linnea. Det är bara inte möjligt. Jag kommer aldrig bli den jag har varit, jag är inte längre desamma. Jag har förlorat mitt barn, en del av mig själv. Jag kommer alltid leva mitt liv som om en del av mig fattas. Dagarna blir inte bättre, Linnea har ju inte kommit tillbaka.

Smärtan är lika stor nu som dagen hon lämnade oss. Det som har förändrats mest är att jag blivit bra på att sätta upp en skyddsmur till mitt mående utåt. Det som tillkommit är en stor rädsla över att det kan ske igen. Jag kan mista fler barn. Lucas hjärtfel kan förvärras och oron över vad som kan hända Ellinor är enorm. Jag är också så oerhört tacksam över min familj och våra barn. Det är de som gör att jag går upp på morgnarna.

Jag väljer att leva kvar utan Linnea men med smärtan över min förlust. Det finns inget som kan ta bort smärtan men den går att avleda stundtals. Jag väljer att inte ständigt prata om det, jag vill inte vara den som ingen vill prata med då det enda jag pratar om är min förlust. Att förlora ett barn är inget jag glömmer, sorgen finns där hela tiden med sin oerhörda smärta. Små ständiga påminnelser om Linnea dyker upp vart jag än är, vad jag än gör. Barn som hon en gång lekte med, rummet som är hennes, stranden i min hemby där hon fick sitta och leka i sanden, leksaker hon lekt med, promenader vi har gått, hennes lukt i en gammal filt, bristningarna på min mage efter hennes tid i magen, när nån frågar om vi ”alla” kommer.

Känn ingen fruktan att säga fel saker till mig, var inte rädd för att göra mig mer ledsen. Min sorg finns när jag vaknar, under hela min dag och när jag somnar på kvällen. Var inte rädd för att påminna mig om sorgen, jag lever med den ständigt.

4 Responses to Min sorg

 1. Maria Bergström

  Åh Bettan, som vanligt är det underbart och hemskt att läsa dina ord.
  Finns med dig så gott jag kan.
  Älskade kloka kvinna.
  /M

 2. Om jag bara hade kunnat hade jag hjälpt dig bära detta

 3. <3 *Kramar om*

 4. Vilken fin blogg du har. Tårarna rinner när jag läser om allt ni har gått igenom/ går igenom. Stor kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>