Monthly Archives: mars 2014

❤️❤️❤️

20140314-112939.jpg

Aldrig någon ro

Idag var vi på kontrollröntgen av Lucas arm. Den är felställd och de ville operera den imorgon. Jag sa att vi inte kunde det på grund utav att vi ska begrava hans storasyster. Kontentan vart att vi blev inskrivna på avdelningen och fick permission till lördag morgon då vi ska åka in och operera den då.

En ny plats

Idag gick jag,Peter och Ellinor bort till Linnéa framtida gravplats. Det står ett aluminiumkors med hennes namn på den platsen hon snart ska vila på. Jag och Peter kommer sedan när det är dags ligga bredvid henne. Jag är 33 år gammal och ska om några dagar begrava mitt barn. Jag är 33 år gammal och vet redan vart jag ska begravas.

Det ena och det andra

I torsdags ringde dagis och meddelade att Lucas ramlat från en hög stol. Gick dit och det tog inte lång tid för mig att konstaterade att han hade en fraktur. Efter 5,5 timma på barnakuten konstaterades det att han hade en överarmsfraktur på höger arm och han fick åka hem med gips från axel till handled. Känslan att det borde snart räcka för vår familj är stark. Samtidigt som jag inser att det som har hänt har hänt. Det finns inget jag kan göra åt det. Jag kunde inte bota Linnea från sin sjukdom, jag fick av kärlek bara finnas där och sedan släppa taget om henne och låta henne gå. Lucas har ”bara” brutit överarmen, jag var mest rädd för att det var armbågen för då kan det bli mer komplicerat. Han ska ha gips i några veckor. Om en vecka ska vi till barnortopedmottagningen för kontrollröntgen. I värsta fall kan det bli operation annars får han endast gå i gips i några veckor. Men den dagen den sorgen. Jag kan inte gå och oroa mig för något som jag inte vet kommer ske, vad ortopederna tycker det tar vi då. När det gäller det faktum att det hände på dagis så kan jag mest känna med dem. Det var en ögonblickshändelse och som sagt man kan ha mycket åsikter om hur det kunde gå till men det ger inte direkt något, armen är ändå bruten. Jag har uppmanat att de gör en avvikelserapportering, inte för att sätta dit dem utan för att politikerna och andra som bestämmer får reda på konsekvenserna av för stora barngrupper och för lite personal.

Återigen så gick även denna dag smidigare på grund utav att vi hade besök av vänner. Helena körde in mig och Lucas och höll oss sällskap hela tiden. Utan henne hade jag aldrig orkat. Tobias stannade hemma med Peter, stöttade honom (alltid värst att vara den som inte är med och få se för en själv hur Lucas mår), passade Ellinor och lagade mat åt hela familjen. Maria var en pärla på sjukhuset och kom med choklad och kaffe och framförallt lite skratt.

Idag är det två veckor sedan Linnéa gick bort. Hon fattas mig varje dag. Utan våra övriga barn hade jag aldrig tagit mig upp ur sängen. Utan alla vänner, bekanta, kollegor och okända hade jag aldrig klarat en dag. Tack känns som för litet men det rymmer oändligt.

Linnéor

Linnéa kommer ha flera Linnéor målade på sin vita kista och det symboliserar hur vi känner. Idag skulle vi välja ett foto att ha bredvid hennes kista. Det är svårt att välja ut ett. Vi skulle vilja ha ett kort på Linnéa när hon skrattar men finner då att de korten är rätt gamla. Från en tid när Linnéa inte var så drabbad av sin sjukdom men samtidigt så vill vi ha ett kort på den Linnéa var från tiden innan hon gick bort. En kämpe. En tjej som sedan länge slutat skratta men var den finaste i världen. Vi kunde inte välja. Vi gick under istället. Jag började städa på hennes rum men kunde inte avsluta. Vart återigen arg över att solen sken och fåglarna kvittrade.

Elias är hos en kompis hela helgen. Jag och Peter var själva med de små. De två små. Inte alla tre små. Saknaden idag vart obeskrivlig. Vi ville komma hemifrån, försökte komma på olika småprojekt att börja med, ärenden att åka på. Men orken fanns inte. Sorgen vägde tungt över oss. Det tyngsta är när vi inte har besök, när vi går här hemma själva. Då går vi under fullständigt. Jag förstår att vi behöver sådana här dagar men samtidigt är det jobbigt att fortfarande vara helt slut, trött, ledsen och helt utan energi.

Idag när jag gick igenom Linnéas saker hittade jag hennes smyckesskrin. Så nu hänger Linnéas graverade lyckoslant med hennes namn, guldhjärta och två par barnskor i silver runt min hals.

Bra och dåliga dagar

Ena dagen har jag svårt för att komma ur sängen. Andra dagen flänger jag runt i ett galet tempo och får allt fixat. Dagen idag går jag runt som i ett töcken. Idag har vi planerat Linneas begravning. Något ingen ska behöva göra. Det pratas om begravningen som ett avsked men jag är inte redo för det. Hon fattas mig så det gör ont i mig. Fastän jag trott att jag gråtit alla tårar så fortsätter de att komma. Jag ringer samtal och får som svar att de kondolerar, jag får kondoleansblommor, kondoleanssms, kondoleansmail, kondoleanskort och kondoleansbrev. Idag fick vi ett brev addresserat Dödsboet Linnéa Lunderbye. Det enda jag vill är att få tillbaka Linnéa. Jag vill inte välja kista, blommor, handbuketter, psalmer eller fina sånger. Jag vill inte sörja. Jag vill inte vara trött. Jag vill ha tillbaka allt som det var. Jag vill ha tillbaka Linnéa.

Fonus

I fredags var jag och Peter på Fonus för planering av Linnéas begravning. Det var ett av det mest omtumlande möte jag haft. Där satt vi och pratade kistor, blommor, färg på banden och hennes annons. Vi önskar även att Linnéas begravning är öppen för alla som vill komma.  Jag hade aldrig kommit så långt i min sorg efter Linnéa utan alla dessa fantastiska människor vi har omkring oss. Alla dem som delade Linnéas tre sista dagar. De som kommit med mat vilket har gjort att vi faktiskt ätit denna vecka. De som hört av sig på alla dess vis. Tack för alla varma ord, tankar och handlingar. Utan er hade jag aldrig klarat denna vecka.
ll