Monthly Archives: februari 2014

Vardag som inte längre finns

Tog bort Linneas kalender från min kalender och på ett ögonblick försvann alla assistanspass, medicinbeställningar, hembesök och sjukhusbesök. Min kalender blev väldigt tom. Ingen ny person som kommer. Varje dygn har vi haft tre personer i vårt hem. Varje dygn är här nu tre personer färre i vårt hem. Varje tidpunkt är här nu en bil färre på vår uppfart. Lucas har tidigare varje dag när jag hämtat honom på dagis konstaterat vilken assistent som varit hemma med Linnea genom att säga vems assistents bil som stått på uppfarten. Varje dag denna vecka när jag hämtat honom konstaterar han vilka bilar som inte är där.

Till minne av Linnéa

Vi önskar inga kondoleansblommor men gärna en gåva till Linnéa Lunderbyes minnesfond hos Min Stora Dag. Postgiro 900513-3, uppge Linnea Lunderbye. Vid frågor ring gärna 08 – 6005096 eller gå in på www.minstoradag.org
Fonden stängs för gåvor 1 april. Vi tycker att stiftelsen gör ett otroligt jobb i att se det friska i det sjuka barnet.

Vardag

Det pratas mycket om vikten av att återgå till en vardag. Min vardag var Linnea. Min vardag som jag levt i fyra år finns inte längre.

Överallt och praktiska ting

Linnea finns överallt. I lådan med barnens välling. På golvet i vardagsgolvet där hon låg på en madrass. Under trappan där hennes stol står. I badrummet där hennes duschsäng är. I badrummet där hennes handduk hänger på hennes uppmärkta hängare. På väggen vid vår säng. I flaggan som är på halv stång utanför vårt hus.

Igår på förmiddagen kom en assistent och Linneas sjuksköterskor från habiliteringen och sjukhuset hit. Vi fick en fin stund och pratade hur mycket som helst. Sjuksköterskorna tog med sig matpumpen, övervakningsutrustningen och syrgaskoncentratorn. Assistenten och jag började tömma Linneas skåp från allt material och medicin. Jag fick även till slut hjälp av Linneas gudmor. Hade nog inte gått annars. Det var något jag behövde få göra, få bort det sjuka så hennes rum bara var hennes. Till slut fick jag sitta på en pall korta stunder då jag var så skakig. Det var något jag behövde få göra i min process av sorgen.

En av prästerna kom även han och det var så skönt att få hjälp att bära ut saker till garaget. Han tog även med de fyra pappåsarna med kasserad medicin till Apoteket. En handling som jag bävade för. Apotekspersonalen har varit omtänksamma, personliga och så vänliga. Jag orkade inte lämna allt och säga att jag inte skulle hämta ut mer och få se deras smärta. Jag är tacksam för den hjälp att slippa praktiska saker. Linneas gudmor ringde om hämtning av syrgastuberna. Vi åt mat hela dagen som vänliga människor i byn kommit med. Peter kom till mig vid 14.30 och sa att vi borde nog äta lunch. Skönt är det att komma försent till dagishämtningen men få ett ok av personalen att ta det som det kommer.

Idag ska vi åka ned och träffa prästerna. Prata praktiskt. Det känns helt sjukt. Så mycket, stort och litet att ta ställning till.

Kärlek

Igår kväll när vi stod och såg på när Peter lyfte över Linnea till båren så stod Lucas och tog på bårfilten. Jag sa till honom att det var Linneas, då tog han den och gav till bårpersonalen. Han var i sin pappas famn när vi stod vid uppfarten och såg på när de åkte med Linnea. Han sa det vi alla tänkte.
Hejdå Nea! Hejdå!
Imorse gick han in till hennes rum och sa;
- God morgon Nea. Men rättade sig sedan högt till sig själv. – Nea åka bil.

Tom

Min dotter. Vår dotter. Med ett hus fullt av kärlek lämnade du oss idag.