Monthly Archives: januari 2014

Paus

Linnea har fått medicinändringar. Smärtstillandet är höjt. Urindrivandet är höjt. Läkarna tror nu att hennes njurar tagit skada. Vi ska ta nya prover nästa vecka.

Linnea var två månader när jag upptäckte att något inte stämde. Hon var 18 månader när hon kom till neurologen, när vi sövde henne för magnetröntgen. Hon var nyss fyllda två år när vi fick diagnosen. Jag har snart kämpat med hennes sjukdom i fyra år. Jag har mestadels kämpat mot. Och som jag har kämpat. Med varenda del av min kropp. Jag har legat på akuten med för hög puls men kommit igen, kämpat på. Jag har haft svårt att komma ur sängen vissa dagar, har till och med stannat kvar där. Dagen efter har jag gått upp. Jag har gråtit hysteriskt och haft vänner och nära som hållit om mig i timmar och när tårarna tog slut, torkat tårarna och kämpat vidare. Jag kan inte se en hel film för jag blir rastlös, kan inte läsa en bok och sova är överskattat. Optikern konstaterade i onsdags att jag inte kan ha linser för mina ögon är för trötta för tillfället för att kunna korrigera dubbelseende. I onsdags glömde jag mitt bankkort i parkeringsautomaten. Öroninflammationen är borta men kvar är nedsatt hörsel, troligtvis på grund av att jag är utmattad. Jag får dra mig upp varje dag då jag är helt färdig i både kropp och själ. Min kropp har börjat säga ifrån rent fysiskt. Jag har blivit ordinerad sömn, mindre stress och framförallt hjärnvila. Jag kan inte ta bort situationen jag och vi lever i men jag kan och måste minimera vissa saker. Med detta i åtanke meddelar jag nu att bloggen kommer att ta en paus. Ta hand om er alla där ute!

Har inte ork att vara orkeslös

Besök igår med Lucas på allergimottagningen pga hans förkylningsastma. Som vanligt ville han inte riktigt medverka, envis som han är :) Jag förvånas varje gång hur jag nu för tiden blir helt färdig efter sjukhusbesök. Besöket gick under omständigheterna bra och vi kom hem i bra tid men sedan var jag helt färdig.

Igår vart det även Lusthuset för Linnea. Hon fick bada med sin pappa vilket hon och han fullständigt älskar. Så otroligt mysigt och härligt att de får möjlighet till en sådan fin stund.

Linnea har haft lite svårt senaste dygnet med urinproduktionen. Vad det står för vet jag inte. Nu för tiden konstaterar vi vad som är fel och försöker åtgärda det utan att försöka ta reda på varför. Detta på grund av att det blir för komplicerat. Så länge Linnea mår bra så utgår vi från det. Hon fick extra urindrivande igår och produktionen kom igång vilket vart skönt så att vätskan inte hann sätta sig på lungorna.

Imorse kom nya syrgastuber. Vi använder syrgas lite mer nu. Syrgas är en medicin så läkaren har skrivit recept på det och när det börjar ta slut får jag ringa Apoteket och beställa ny syrgas, de har då leveransdagar tisdagar och torsdagar. Varje söndag går assistenterna igenom Linneas medicin och övrigt förråd och skriver upp det som håller på att ta slut. Sedan får jag beställa läkemedel, oftast gör jag det genom Kronans apotek för där kan man genom e-legitimation komma åt Linneas recept på deras hemsida och då lättare beställa medicin. Sedan får jag av dem en smsavi när medicinen kommit in till Apoteket; otroligt smidigt! Saker som ingår i hennes omvårdnad får jag beställa via distriktsjuksköterskan, och det kan jag även göra genom e-legitimation. Jag har även ett direktnummer till vårdcentralen så jag kan ringa och komma i kontakt mer sköterskan om det är något akut. Material från vårdcentralen tar lite längre tid att få då de har längre leveranstider där de i sin tur beställer ifrån. Blöjor beställer jag även igenom vårdcentralen men de brukar komma direkt hem med en stor Postenlastbil 3 arbetsdagar efter beställning.

Ibland känner jag mig mer som en logistisker än som mamma men jag har inga val. Linnea behöver allt. Jag förstår också varför jag stundtals är helt färdig. Vetskapen om hur mycket som måste fungera, saker som ska beställas, som ska finnas. Återigen är jag inte föräldraledig i första hand. Jag fyller mina dagar självklart med tid med Ellinor men även med mycket runt Linnea. Det är ett faktum. Det bara är så. Jag går inte runt på rosa moln av föräldraledighet. Jag diskuterar dagligen medicin med assistenterna, hur mycket, när och hur ofta. Jag håller dagligen om min dotter för att minska effekten av hennes kramper. Jag har kontakt med habiliteringen varje vecka. Varannan vecka är det besök. Besök som får en att besöka helvetets botten och sen upp igen varje gång. Varje besök nämner alltid det oundvikliga. Vid varje besök pratar vi om vår dotters död, hennes sista tid, hur vi ska underlätta för henne. Så ser vår dotters liv ut. Så ser mitt liv ut. Hur jag lever det? Jag tänker inte efter så mycket och framförallt känner jag inte efter så mycket. Värst är det när min ork inte är som den brukar. Jag måste ha ork för att kunna göra allt som ska hinnas med. När jag nu är inne på min andra vecka av att vara sjuk så blir jag mest frustrerad över att inte ha ork. Jag måste ha ork för att kunna få allt gjort. Ge mig ork!

Helg

Linneas smärta har lagt sig. Vi har inte behövt ge något extra sen sist. Otroligt skönt. Själv lider jag fortfarande av virusinfektionen jag fick runt nyår. Den har nu gått över till rejäl förkylningsastma för att sen ta en sväng av öroninflammation. Känner mig riktigt seg. Hatar att inte ha all energi som jag skulle vilja ha och behöva. Dessutom har jag nu lärt mig att det är svårt om inte omöjligt att få bra mediciner när man ammar…. Nu känns det ändå som om det går åt rätt håll. Jobbigt bara att det kalla vädret endast gör det sämre. Längtar tills jag kan ta promenader utan att hosta ihjäl mig själv på kuppen. Idag låg jag och myste med Linnea och det är ju inte fy skam det heller!

Att inte räcka till

Att inte räcka till för sina barn innebär för mig att mina kramar är inte tillräckligt för att få mitt barn nöjd. Det innebär att jag tar till syrgas och ändå blir det inte helt bra. Att inte räcka till innebär att inse att mitt barn har ont och jag räcker inte till för att ta bort det onda, det enda som hjälper är extra morfin. När jag väl inser att morfinet hjälpte så blir det ännu värre, varför har hon mer ont? Jag räcker aldrig till, når aldrig ända fram.

2014

Gott nytt år!

Vi fick en fantastisk jul med Linnea. Hon var så fin i sin julklapp från Matilda, en marinblå spetsklänning. Vi gick på julkrubban hela familjen och jag riktigt njöt av att se Linnea med oss. Dessvärre tog det mycket på hennes krafter och mellandagarna vart väldigt tuffa för henne. Över nyår vart jag sjuk, sen Peter och Linnea fick en släng även hon. De flesta pratar om att redan nu ta bort sitt julpynt. För mig är det helt omöjligt. Linnea gillar verkligen att titta på att ljuskällor. Jag har inte hjärta att ta bort det då jag inte vet om hon kommer få uppleva det igen.

Urindrivande ger inte den effekt vi hade önskat. Hon minskar inte i vikt trots den nya medicinen. Hennes läkare ringde i mellandagarna och konstaterade att så länge vi kan hålla undan vätskan från lungorna så kan vi inte ha större förhoppningar än så. Det är en del i grundsjukdomen.

Vi har minskat på hennes mat då hon inte klarar av att behålla den. Hon har problem med slem och kräks upp slem varje dag. Värst har hon det på nätterna. Vi inhalerar, vi slemmobiliserar men det blir svårare och svårare. Hon sover mer och mer. Förra årets nyårsafton grät jag inför det faktum att jag trodde Linnea skulle lämna oss. Inför 2014 önskar jag henne inget annat än frid.

20140103-074740.jpg

20140103-074916.jpg