Monthly Archives: december 2013

Feber

Linnea vart dålig ett dygn men sedan då vi satt in Ipren i sin ordinarie dos så vart det nästan som vanligt igen. Hon är trött och medtagen men har sluppit febertopparna. Hon har fått två bra nätter. Jag själv är lite slut efter amningsnätter och en febrig Lucas men nu när Peter är hemma på julledighet så är vi i alla fall två.

Bakslaget

Kom 24 timmar efter att vi minskat Iprendosen. Linnea fick åter feberfrossa och febertoppar och hennes natt vart jättetuff. Det blir tufft för henne och mitt hjärta gör ont. Linnea blir så medtagen, dels för att hon knappt fick nån sömn inatt men också på grund av att hon fortsatt ha feber och frossa idag. Det blev till att sätta in Ipren igen.

Ett liv inte som andras…

Strax innan jag skulle hämta Lucas på dagis tänkte jag vara smart och förbereda kvällens middag då småbarnskaoset oftast annars slår till. Mitt i allt blev Ellinor missnöjd men Linneas assistent var snäll och gick runt och vaggade henne. Linnea fick en liten kramp vilket gjorde att jag avbröt matlagningen och gick till henne. Då hon upptäckte att jag var nära så blev hon så glad att hon fick en stor kramp. I slutet av krampen hörde jag ett pys, lyfte upp tröjan och ut åkte hennes PEG och därefter maginnehåll. Jag satte in den gamla igen och höll den på plats, sen var det bara till att ropa på assistenten, hon fick lägga ned Ellinor, hämta ny knapp och sedan hjälptes vi åt att byta PEG:en till en ny. Efter det var det bara till att klä på Ellinor och gå till dagis och hämta Lucas. Medan jag gick dit började jag skratta åt situationen och tänkte att det är inte många som gör så vitt olika saker som vår familj kan råka ut för. Men hellre att jag skrattar än gråter åt det hela. Väl hemma har lugnet lagt sig, Linnea får mat, Lucas varvar ned framför tvn och Ellinor får sin mat. Cirkusen har paus för en stund.

Tack

Jag är inte den som visar mig svag. Jag är inte den som gråter inför andra. Jag är inte den som kramas länge för risken är stor att jag faller i gråt. Få är människorna som får se hela mig. Som jag öppnar upp mitt innersta för. Ännu färre är dem som får se mig totalt kollapsa. Du har gjort något för mig och min familj som jag har svårt att beskriva och jag finner det svårt att tacka dig så att du verkligen förstår.

Dagen, när jag ringde dig, den dagen då min värld rämnade och jag inte ens hann säga allt jag ville säga innan du sa ”- Jag kommer nu”. Den dagen är jag för dig evigt tacksam för. Du har min fullständiga respekt och ödmjukhet inför vad du gjorde. Du släppte inte taget, du tröstade, du ifrågasatte, du bekräftade. Du gav mig allt för att jag skulle kunna fortsätta lite till.

Jag och min familj tackar dig för att du är stark nog att ge så mycket av dig själv. Vi som familj ser ditt stöd som oumbärligt. Nu känns inte ordet tack tillräckligt beskrivande för vad vi känner men samtidigt så är det just tacksamhet vi känner inför allt stöd vi fått av dig.
Tack Mattias!

Läkarsamtal

Linneas neurolog ringde igår. Det är oklart varför hon har förhöjda levervärden. Det kan vara läkemedelspåverkan eller på grund utav hennes grundsjukdomen. Orsaken gör ingen skillnad och vi kommer inte ändra på något pga värdena. Viktigast är att Linnea mår så bra det går. Linneas kalium är lite lågt samtidigt som hon behöver mer urindrivande pga ödemen så nu kommer vi även ge kaliumsparande urindrivande. Vi kommer även pröva sänka Ipren då det har som biverkningar ödem. Om Linnea får tillbaka sina febertoppar så får vi ta nytt ställningstagande. Läkaren kommer ringa igen på måndag i fall att vi har några funderingar inför julhelgerna. Skönt är att hon sa att hon litade på mig då hon tycker att jag har tänkt rätt med att höja Impuganet men väntat med att höja det ytterligare då jag såg att kaliumet var lågt. Det känns skönt att vi kan ha en bra dialog men också bra att jag inte måste ta alla beslut.

Igenkännande

En mycket bra artikel från tidningen Föräldrakraft. Känner igen mycket. I år firar vi jul hemma.

”Längs den prydliga villagata jag cyklar varje morgon ser jag att julen närmar sig. Ljusslingor lyser upp spretiga buskar. Genom fönster glimrar pyntade julgranar. Jag börjar tänka på ett samtal för åtta månader sedan. En av de första vårdagarna samlades några familjer på en glasveranda i skärgården. Vi hade tillbringat några dagar tillsammans för att prata om våra barn. Samtalen hade för länge sedan gått från det ytliga och trevliga till det som verkligen betydde något. Livet. Familjen. Vänner. Glädje och sorg.

En mamma berättade att de inte längre åkte iväg för att fira jul med släkten. Under många år försökte dem. Packlistor med hjälpmedel, blöjor, mediciner och specialmat fick skrivas och kontrolleras flera gånger. Allt var nödvändigt. Inget fick glömmas. Väl framme skulle allt skohornas in bland möbler och välmenande släktingar. Medan kaffekopparna klirrade mot tefaten riskerade mormors porslinsfigurer att göra detsamma mot golvet. Ömtåliga saker som kunde rivas ner, gå sönder eller plockas isär hade för länge sedan rensats bort i det egna hemmet. Här fanns de överallt – lättillgängliga för en liten sjuårings långa armar och kvicka fingrar. Att hinna prata och umgås var inte att tänka på. I stället fick kaffet drickas i skift så att någon av föräldrarna hela tiden kunde parera och kontrollera. Flackande och jagade blickar hos de båda. Alltid i beredskapsläge och med hjärtat i halsgropen. Rädda för allt som kunde förstöras under julhelgen. Prylar eller relationen med släkten.

En pappa nickade instämmande i vår lilla soffhörna på verandan. De hade gjort samma val. Han berättade om alla de gånger som köttbullar och prinskorvar fick ätas vid sidan av. Fanns det hjärterum fanns det stjärterum, sa man, men tyvärr inte för en otymplig rullstol. Det är helt okej, sa föräldrarna alltid och slog sig ner vid sidan av för att mata, torka och pyssla om. På sätt och vis var det ju rätt smidigt om man snabbt behövde gå iväg och byta blöja eller häva kramper. Sa de för att lura sig själva.

Men det som kändes mest i hjärteroten var inte kallnat kaffe eller julbord vid sidan av, sa den tredje familjen. Det var de samtal som inte fördes med deras pojke. Det var de frågor som uteblev. För samtidigt som han blev större och växte ur allas knän så blev han också allt mer osynlig. En snabb strykning över armen och en hälsningsfras. Men ingen som stannade kvar och väntade in det svar som tog sådan tid att få fram. Ingen som inväntade skiftningen i leendet. Ingen som lät blicken vila kvar i de ögon som behövde tid för att känna igen och kommunicera.

Samtalet kommer ofta tillbaka till mig. Och jag tänker att jag skulle vilja ge ett julklappstips till alla er som ska fira jul med en funkisfamilj. Strunta i den där glasskålen, stekpannan eller parfymen. Sätt dig i stället ner en stund och fundera på vad just du kan göra för att underlätta den kaotiska vardagen för en utvakad mamma eller en söndersorgsen pappa. Vilket pyttelitet strå kan du bidra med som gör den här julen värd att minnas? Och viktigast av allt: Ha inte så bråttom. Dröj dig kvar hos den lilla person som kanske saknar förmågan att prata med ord. Strunta i sillsörjiga tallrikar och gratängformar med brända matkanter. Lägg i stället din kraft på det som är det mest grundläggande i att vara medmänniska. Att vara ett stöd. Och att lyssna.”

Mina tjejer

20131217-174338.jpg

En dag i mitt liv

På morgonen kom sjuksköterskan från sjukhuset hit till Linnea. Linnea samlar på sig vätska men vi kan se att hjärtat inte börjat svikta tack vare blodprovssvaret. Däremot har Linnea fått en påverkan på sin lever istället. Det är troligtvis en läkemedelspåverkan som vi inte kan kan göra så mycket åt. Jag väntar på att Linneas neurolog ska prata med sina kollegor och sedan återkomma till mig. Sjuksköterskan som var här idag kan konstatera att Linnea samlar på sig vätska och är rätt ödematöst, främst på överkroppen. Vi kommer behöva höja urindrivandet ytterligare och då även sätta in kaliumsparande. Återigen inväntar jag läkaren.

Läkaren ska även skriva flera recept så vi kan beställa läkemedel så vi klarar oss över julhelgerna. Det är tufft för oss då det är många röda dagar nu och då är vi förvisade till akuten med våra funderingar. Habiliteringen har gjort ett schema för vilka som jobbar under vardagarna och även bokat in läkarsamtal med mig så vi kan göra upp planer som gör att vi slipper ta det med sjukvården. Sjuksköterskan idag har sedan tidigare gett oss sitt personliga mobilnummer så vi kan ringa henne om det är något. Vi har ännu inte behövt göra det, tryggheten att ha det har varit tillräckligt.

Samtalet med sjuksköterskan är jättegivande men helt sjukt uttömmande. Allt annat stannar upp och all fokus blir på Linnea. Plötsligt blir allt så verkligt; hennes verklighet och min värld går under.

På eftermiddagen kände jag att jag behövde komma ut, tog Ellinor i sin vagn och gav mig ut på promenad. Började gå mot kyrkan men fick vända, klarade inte av att gå vägen dit. Inte efter idag, inte när jag vet att där kommer min dotter finnas. Jag började gå på gamla järnvägsvallen. Då kom det över mig. Jag har gått där förut, jag har gått där med samma barnvagn, samma mössa och overall men med en annan flicka. En annan tid, med lätta steg och fylld av lycka för min nyfödda dotter. Jag har gått där och visat Linnea tallgrenarna som hänger ned, suckat över ojämnheterna i marken och tittat rofyllt över fälten. Idag grät jag över att jag gick där igen. Jag grät över min dotter som var kvar hemma. Jag grät över hur orättvist livet är. Banvallen övergick till bebyggelse och jag torkade mina tårar. Gick vidare till Ica och köpte bröd för att sen gå hem och hämta Lucas på dagis, påbörja middagen och invänta resten av familjen. För livet, måhända är orättvist, men det pågår här och nu och det finns inget jag kan göra för att stanna upp det.

Luciafirande

I år var det ett speciellt Luciafirande för mig. I år fick jag vara med om mitt barns luciafirande. Förra året missade jag Lucas’ första Luciatåg då jag låg inne med Linnea för att hennes infart i magen hade åkt ut. Året innan dess missade jag Linneas första och enda Luciatåg då jag låg inne med Lucas då vi precis fått konstaterat hans hjärtfel. Fröknarna på dagis var lite oroliga för hur luciatåget skulle gå, om alla små skulle vilja ha sina kläder på sig, om de skulle stanna kvar när de såg sina föräldrar och om det skulle bli någon gråt. Jag försäkrade dem att jag i alla fall inte tyckte det viktigaste var om Lucas hade på sig sin pepparkaksmössa eller ej utan att jag mest var tacksam över att kunna ha möjlighet att få närvara vid Luciatåget. Hela firandet gick jättebra, barnen var alla kvar, de var jätteduktiga med sången och ingen grät! Efteråt fikade vi och jag känner mig oerhört priviligierad över att få ha upplevt en dag som denna.

20131212-220158.jpg
Vår mycket nöjda pepparkaksgubbe
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Välkommen

20131210-194153.jpg

Så kom äntligen vår älskade dotter Ellinor till världen. Vi åkte in för bedömning måndagen den 2:a december, sattes igång och fem timmar senare låg hon på mitt bröst. Vi sov kvar en natt men sedan ville vi hem till vår övriga familj. Det kändes bra att kunna komma hem fort till Linnea. Linnea hade det bra medan vi var borta.

Däremot har det nu visats sig att hennes dos av urindrivande inte är tillräcklig då hon återigen samlar på sig vätska. Det vill säga att hennes hjärta blir svagare och svagare. Vi kommer nu ta blodprover och se hur mycket hennes hjärta sviktar, sedan får Linneas neurolog ta kontakt med barnkardiologen för vidare behandlingsplan. Vi kan inte stoppa förloppet men underlätta för Linnea i hennes vardag.

Jag har tidigare haft som mentalt mål att Linnea skulle få uppleva en sommar till och det fick hon. Det vart en fantastisk sommar på alla vis. Efter sommaren kom målet att hon skulle få uppleva sin lillasyster. I somras vågade jag inte riktigt tro att det skulle ske men jag blev glatt överraskad. Nu står jag här igen och vet inte nästa mål. Överleva julen? Fira nyår? Kommer hon hinna fylla fyra i februari?

Detta låg som bakgrund när jag pratade med sjuksköterskan från habiliteringen och önskade få ta lite olika blodprover. Fördelen med att själv jobba inom akutsjukvården. Jag vet att svaren inte kommer kunna botas men de kommer kanske ge ett bättre hum om var vi ligger till.

Vi har fått en ny familjemedlem och är så tacksamma över att allt gått så bra. Det känns skönt att kunna lägga den oron bakom sig, det är bara lite tufft att Linnea nu blir sämre igen och att vi måste hantera det samtidigt som vi fått en frisk dotter.