Monthly Archives: november 2013

Min tappra underbara dotter

Med bävan vart det idag dags för botox för Linnea. Egentligen var det inte tänkt att jag skulle följa med men ibland kan jag inte kontrollera allt. Jag har sovit väldigt dåligt sista tiden, varit stundtals hysterisk och tårarna har kommit titt som tätt. Jag vet att det är tokjobbigt en stund men på det hela stora är det bäst för Linnea att få Botox. När nu Linneas neurolog fixat in Linnea på neurologens dagvård på sjukhuset utöver deras vanliga program med anledning av att hon själv gör behandlingen så var det bara att åka in.

Jag däremot krävde att hon skulle få lustgas, emla och morfin. Vårdpersonalen var lite tveksamma till lustgasen men Linneas läkare menade på att detta var moderns önskan. De vart ännu mer nervösa när de förstod vilken vecka jag var i. :)

Linneas läkare emlade och vi tog oss verkligen tid att emla rätt och riktigt. Fördel för läkaren att patientens mamma är sjuksköterska. Jag kan både ta loss ett tegaderm samt lägga ett underlägg rätt när patienten kissar :) Dessutom spritade jag även av efter allt var klart….

Sedan var det en väntan på att Emlan skulle ta. Jag bad assistenten ge morfin i god tid innan så att hon verkligen var smärtlindrad. Min underbara stöttande Maria kom förbi. Hennes uppdrag fick bli att klappa mig på ryggen när Linnea skulle få alla sprutor och ta över om jag kände att det blev för mycket och behövde gå ut.

När det sedan var dags så var en sjuksköterska med och skulle sköta lustgasen. Hon tog kommando över allt direkt och ingav mig otroligt mycket lugn. Linnea andades i sin mask i några minuter och slappnade av. När väl läkaren började sticka henne i ryggen reagerade hon inte mycket alls. Hon låg och andades lugnt medan sjuksköterskan sjöng Imse vimse spindel och Blinka lilla stjärna om och om igen. Jag satt och höll Linnea i handen medan Maria satt bredvid mig och klappade mig på ryggen medan hon höll ett öga på läkaren. Allt gav mig sådan styrka. Linnea som var helt fantastisk, sjuksköterskan som var så omtänksam, läkaren som var noggrann och Maria som bara fanns där för mig att falla tillbaka mot om jag hade behövt. Ortopeden som de sökt och kom upp från operation tog över och sprutade i ljumsken.

Sedan vart allt över. Vi vilade lite på patientsalen, Linnea fick lunch och vi andra åt också och sen var det bara att åka hem. Apoteket på vägen hem där jag faktiskt även köpte saker till den ännu icke packade förlossningsväskan. Många spänningar släppte och väl hemma somnade jag på stört. Linnea är trött och medtagen men mår under omständigheterna bra. Jag själv känner att jag nog gått en vecka med axlarna uppdragna till öronen och att de nu börjar komma på plats. En lugn och skön känsla börjar infinna sig.

Imorgon ska vi in till sjukhuset igen men denna gång med Lucas. I måndags ringde jag hans hjärtläkare och berättade som det var. Vi orkar inte gå igenom pärsen med att söva Lucas för ultraljudet i nuläget och med tanke på vår övriga situation. Oavsett vad ultraljudet kommer visa så är det samma behandling i nuläget. Därför ville vi skjuta på undersökningen till början på nästa år men däremot vill jag gärna ha ett nytt hjärtsviktsprov som vi får genom ett stick i fingret. Återigen är det skönt att kunna prata med läkaren på hans språk och han han hade inget emot vår plan. Han vill verkligen göra ultraljudet men det går bra att vänta till februari. Så imorgon blir det pappa som får åka med och hålla Lucas medan de sticker honom och sen blir det inte värre än så för den här gången.

En vanlig tisdag….

Idag hade vi sjuksköterskan från sjukhuset på hembesök. Det vart ett mycket bra besök men samtidigt väldigt tufft. Jag är glad att Linneas vårdpersonal genom habiliteringen och sjukhuset har sådan kompetens och de inger mig stor trygghet både som mamma men även som sjuksköterska. Idag pratade vi mycket om Linneas sista tid men också tiden efteråt. Ett jättetufft samtal men samtidigt är det av vikt att prata med någon som är van vid palliativ vård av barn. Jag tycker det är skönt att prata med sjuksköterskan som mamma men även ta upp mina funderingar som sjuksköterska och få dem bekräftade att jag tänker någorlunda rätt.

Igår bytte vi Linneas knapp och det gick inte helt enkelt då den satt rätt ordentligt och jag fick lirka lite med det hela men jag fick till slut ut den. Med tanke på hur det gick att ta ut den och hur den såg ut så har den nog skavt mot magslemhinnan vilket gjort att det blött lite men eftersom hon står på Nexium så är det ingen större fara och idag har det inte blött någonting. Det känns skönt att bocka av det på listan i alla fall.

Sjuksköterskan hade med sig ett stetoskop idag som vi får låna och efter att vi har kört urindrivande varje dag så låter Linnea väldigt fint på lungorna. Nu kommer vi lättare kunna lyssna på dem men också räkna andningsfrekvens vilket är bra vid morfindoshöjningarna.

Vi väntar nu bara på att höra från habiliteringen om när vi kan få botox.
Idag, tack vare sjuksköterskan, så insåg jag även mina begränsningar så imorgon ska jag avboka ett av Lucas sjukhusbesök nästa vecka då det inte är akut som hjärtultraljudet.

När väl sjuksköterskan åkt skulle jag och Peter i vårt töcken sätta oss ned och äta lunch. Jag hann ta två tuggor när dagis ringde. Lucas hade ramlat ned från en stol och hade en stor pulserande bula rakt på samma ställe som han tidigare limmat sin förra skada samtidigt som han hade näsblod och fläskläpp. Han vägrade låta personalen sätta kylande mot bulan eller läppen. Det var bara att gå ned dit, ta sonen i famnen och gå hem. Säga vad man vill men är vår son inte med på noterna så finns inget kylande i världen som fungerar att hållas på plats så bulan fick vara medan fläskläppen åtgärdades till Lucas stora förtjusning med isglass.

På eftermiddagen var det sedan dags att åka in till barnmorskan och komponera tillsammans med henne mina önskemål inför kommande förlossning. Det är en rätt sjuk känsla faktiskt att sitta där och skriva ned önskemål. Vill inte vara en besvärlig patient samtidigt som jag vill att förlossningspersonalen ska ha en förståelse för vår situation. Att vi faktiskt inte vet hur vi kommer reagera när vår dotter föds samtidigt som vår andra dotter vårdas palliativt i hemmet. Jag vill att de ska veta att vi är livrädda för att något ska gå fel för det har hänt så mycket för oss de sista åren. Samtidigt som jag ändå vill förlita mig på att allt kommer gå bra. Jag har världens bästa barnmorska och hon fick till ett jättebra förlossningsbrev.

Så det var denna cirkusfamiljens tisdag….
Hur var det nu? Vart det mycket eller?!

Lite mycket nu

Vet inte vad det är som gör att det mesta hopar sig i vår familj. När andra planerar inför julen så har vi helt andra planer. Nästa vecka har Lucas tre dagar med sjukhusbesök, inklusive ultraljud av hjärtat i narkos. Jag vet att det bör göras men det hela gör mig så nervös. Tänk OM de hittar något, om hans hjärta förvärrats? Jag hatar uttrycket ”man får de problem man klarar av” för det stämmer inte. Jag klarar inte allt. Jag känner stundtals att jag inte klarar mer. Att det är svårt att vara stark. Jag vet med hela min kropp och själ att jag denna gång inte klarar av att vara med när de söver min son. Jag får dåligt samvete när jag lägger det på hans pappa, som om hans liv är lättare?!

I fredagseftermiddag kom en assistent och sa att det blöder ur Linnéas knapphål. Skadad som jag är så insåg jag att det inte var färskt blod och därmed inget allvarligt. Avföring samma färg som tidigare så jag bestämde att det var omläggning som vanligt och att vi byter knappen på måndag. För en vecka sedan var vi och kollade Linnéas elektrolyter i ett blodprov och har fått grönt ljus av Linnéas neurolog och barnkardiolog att fortsätta med urindrivande. Hon låter bättre på lungorna men är fortfarande rejält svullen i ansiktet. Det är riktigt jobbigt att hon är svullen i ansiktet för hon tappar mycket ansiktsmimik och ser mycket sjukare ut. Jag går direkt till att fundera om hon behöver mer urindrivande, mindre vätska eller om det är albumin som gått ut ur cellerna. Samtidigt med detta har Linnéa nu börjat få ont i ryggen igen. Botoxen har börjat avta. Det är dags för ny injektion men innan den kan bli av så har hon det tufft. Vi har i helgen försökt ge extra morfin och stesolid med blandat resultat. Har pratat med sjuksköterskan på habiliteringen nu på morgonen och hon skulle kolla upp när vi kan ge Botox men under tiden så höjer vi Linnéas grunddos av morfin. Denna gång när de ska ge Botox har jag krävt att de även ska använda sig av lustgas till Linnéa då det var riktigt jobbigt för henne sist. Hur jag nu ska klara av att vara med om det igen?!

Mitt i allt detta ska jag tydligen även fokusera på packa en förlossningsväska och skriva ett förlossningsbrev. Mitt i allt detta ska jag hitta kraft till att föda barn….

 

Helg

Linnea svarade bra på urindrivandet och syrgasen. Hon är trött och medtagen men har inte behövt syrgas lika mycket. Känns dom om detta skrämselskottet är över för denna gång.

Jag själv har haft en underbar helg då delar av barndomstjejkompisarna kom hit i helgen. Eftersom jag nyligen fyllt år så passade jag på att önska mig en födelsedagspresent av dem i form av att de fick måla vår spiskamin och en byrå som jag så länge viljat måla men inte haft tid, ork och nu på sistone haft fysiskt möjlighet att göra. Det blev så fint. Linnea låg på sin madrass i varsagsrummet och hörde hur vi tjejer konstant pratade och hon njöt verkligen till den grad att hon somnade. Pappa och lillebror passade på att åka till farmor och farfar så det vart verkligen tjejhelg här hemma!

Tack alla tre för en underbar helg full med aha-upplevelser, skratt och tårar. Vi hann säga mycket men det är handlingarna som säger allt. Det värmer mitt hjärta hur ni inte räds för att närma er Linnea. Hur ni faktiskt vågar visa er smärta, hur ni visar hur mycket ni bryr er och vilken omtanke ni visar mig och min familj. Jag är så glad över att ni finns i mitt liv och jag lär mig något nytt varje gång vi träffas.

En skillnad

Idag vart Linnea hastigt försämrad. Hon blev helt plötsligt ledsen medan assistenten gav henne mat. Vi avbröt matningen och jag tog henne i min famn i soffan. Hon lugnade sig lite men jag såg att hon hade vita läppar och visade tecken på lufthunger. Vi la in henne i hennes säng och hon fick syrgas vilket hjälpte. Både jag och hennes assistent vart himla skärrade. Jag la mig med min stora mage bredvid henne i hennes säng och låg och lyssnade tills hon andades normalt igen. Stackars hjärtat. Vi väntar fortfarande på behandlingsschema för urindrivande men jag är glad över att jag sa till att hon skulle ha extra av det imorse för nu låter hon bättre på lungorna. Linneas neurolog vill rådfråga läkare på sjukhuset när det gäller sådant här vilket jag helt förstår. Hade vi åkt in med Linnea idag kanske det hade kunnat bli någon plan men det är alldeles för jobbigt för Linnea och nu vart det bra. Jag har en viss ordination jag kan gå efter så nu blir det så.

Pratade med enhetschefen på habiliteringen idag. Glädjande nyheter. Med bakgrund till Linneas fall har nu landstingskontoret utsett en person som ska sätta ihop en arbetsgrupp, där Linneas habilitering bl.a. kommer ingå, för att utreda hur det ser ut för palliativ vård för barn i hela länet, oavsett kommun. Linneas och vår situation kommer vara det konkreta fall som politikerna kommer få ta del av och förhoppningsvis kommer detta medföra att det i framtiden kommer finnas bättre lösningar över länet och inte att länets invånare drabbas för att de bor i fel kommun. Förhoppningsvis kommer Linnea att göra en skillnad! Det kommer inte göra någon skillnad för oss för allt sånt här tar tid men vetskapen om att det kanske kan medföra någon skillnad för nån annan familj gör mig faktiskt väldigt glad.

Olika perspektiv

Idag när jag kom hem och insåg att vi inte hade något vatten, att hela byn stod utan så vart min första tanke inte på middagen (Lucas skulle varit överlycklig bara över att få korv och inga makaroner), inte heller tänkte jag på kaffet som jag inte kunde få eller duschen som inte gick att ta. Jag förstår att alla får det tufft av att inte ha vatten. För oss blir det komplicerat för all medicin och mat Linnea får behövs vatten till. Hon behöver medicin för hon klarar sig verkligen inte utan det. Som tur var, var Peter inne i Uppsala med Linnea och assistent för tandläkarbesök. De körde förbi Coop och köpte vatten så Linnea klarar sig till imorgon. Ikväll går mina tankar till alla dem som har svårt sjuka i sitt hem och behöver vatten för att kunna vårda dem vidare.

Söndagsmys

20131103-181829.jpg

Livets gång

Tiden går fort och vi är redan i november. Jag har ringt hjärtmottagningen och legat på för att Lucas ska få göra sitt hjärtultraljud i narkos innan nästa barn kommer i början på december. Vi fick tid till 28 november. Vi gillar marginaler. Dessutom känner jag mig redan hemsk över att söva honom men förstår samtidigt vikten av att få reda på att allt är så bra det kan vara. Hans prover är lite förhöjda än sist men enligt hjärtläkaren ändå helt ok. I vår värld finns inte helt ok.

Linnea fick influensavaccin i torsdags och det gick jättebra att få men hon vart väldigt dålig på natten och jag och Peter turades om att hjälpa assistenten på natten. Hon är fortfarande lite medtagen, har problem med mycket slem och vi har fått fortsätta med urindrivandet vid behov för att underlätta hennes andning.

Nästa vecka är det hembesök av habiliteringen, Lusthuset och tandläkare för fröken som gäller.