Monthly Archives: september 2013

Vardagsmys

20130928-081110.jpg

Sjukgymnasten fixade till med kuddar så Linnea skulle ligga så skönt som möjligt….

Hembesök

Linneas sjukgymnast och arbetsterapeut var här idag för att titta på lite anpassningar. Hennes stol förbättrades och vi fick lite bra tips om hur vi ska underlätta Linneas vardag. Kommer lite material nästa vecka som kommer bli super för henne! Jag är så tacksam för alla i Linneas team på habiliteringen. De är otroligt kompetenta men framförallt är de fulla av empati och hjälper oss verkligen med stort och smått.

Inget jag önskar någon

Det är en obeskrivlig känsla att sitta två föräldrar i en minneslund på en kyrkogård och prata om sin dotters framtida begravning. Det är en upplevelse jag önskar ingen.

Mys

20130925-123615.jpg

Linnea ligger och myser i min famn.

Tungt samtal

Igår var det dags. Prata praktiskt. Vem ringer vi när Linnea somnat in, vad gör vi då, vem konstaterar dödsfallet, vad gäller kontorstid jämfört med jourtid, vem hämtar henne, visning vid ett senare tillfälle. Vad kommer vara trolig dödsorsak. Vi vill fortfarande att hon så länge det är möjligt vårdas hemma. Vi pratade om vad det finns för möjligheter för vård i hemmet. Vilken nivå vi lägger det på. Till sist kommer det ned till morfin och syrgas. Det är det vi kommer ha för att lindra för Linnea. Vi sitter där och pratar om det värsta i våra liv.

Vi gråter, vi torkar tårar med näsduk efter näsduk. Håller varandras händer. Ger varandra stöd men gör också varandra svaga. Att se sin älskade gråta över vår dotter och veta att jag inte kan göra något för att ta bort hans smärta, lika lite som han kan ta bort min, gör en själv helt förkrossad. Vi sitter där tillsammans och delar vår smärta. Vi pratar om vår dotters framtida död. Vi får telefonnummer, broschyrer och papper. Vi pratar om uppföljning, sorg och den förväntade tomheten. Vi konstaterar att vi måste verkligen boka tid med begravningsbyrå för att lösa så mycket av det praktiska som bara går. Vi gör det ofattbara.

Syskonkärlek

Ikväll när jag hängde tvätt gick Lucas in i badrummet där assistenten badade Linnea. Assistenten visade Lucas hur han skulle tvätta henne med tvättsvamp och hälla vatten på henne. Jag hörde på håll hur nöjd han vart av att kunna hjälpa till och Linnea njöt som bara den. Helt plötsligt stod han bredvid mig med en blöt tvättsvamp i sin hand. Han ville att jag skulle följa med till Linnea. Efter sig lämnade han ett blött spår av den vattentunga svampen. Med andakt visade han sedan sin mamma hur man skulle göra med Linnea.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Sjuk

Vi vaknade inatt av att Linnea lät. Inget direkt läte som vi kände igen. Trots att hon har fulldos Alvedon och Ipren så hade hon 40 grader feber. Hon låg och hade frossa och yrade. Lilla hjärtat. Jag satt med henne en stund och sen fick assistenten ta över. Det är den stora skillnaden från nu och säg ett år. Det är att även om det bär emot så går jag och lägger mig. Det blir även en morgondag. Skulle jag vara uppe varje gång som jag hade viljat så hade jag varit totalt slut. Jag kanske inte sover men jag vilar och på det sättet är jag bara nästan slut :) Linneas feber har gått ned lite och eftersom hon varit vaken merparten av natten så har hon sovit nästan hela dagen. Assistenterna tar väl hand om henne och jag hoppas det ska gå med sig. Vi föräldrar är förkylda men ingen feber så vi vill inte ge Linnea det. Hoppas på en bättre natt för alla.

Den där känslan

Känslan som kommer smygandes, eller i mitt fall känslorna. Nästa vecka är det ett år sedan vi fick hjälp med avlastning med Linnea. I 1,5 år har vi kämpat mot en diagnos som kommer vinna över oss alla. I 1,5 år har vi dagligen levt i en sorg medvetna om att Linnea kommer lämna oss. Vi har lärt oss uttala sjukdomen, stava den och kort och koncist kunna robotaktigt förklara vad den innebär för den som frågar.

Peter fyllde igår i papper till Försäkringskassan och kontrasterade att hade han fyllt i dessa för ett år sedan så hade han gjort det gråtandes. I övriga upplysningsrutan skrev han att han vill ha tillfällig föräldrapenning en dag i veckan för att kunna vara med sin dotter medan hon lever. Vi kunde kryssa i de vanliga orsakerna till tillfällig föräldrapenning; ont i halsen, feber eller halsont. Istället kryssas rutan för Annan sjukdom i. Som om försäkringskassan vet vad för hemskt liv som gömmer sig bakom den rutan.

Den senaste tidens händelser har tagit allt till sin spets. Medvetenheten om att Linnea ska dö har ökat efter att hon blev dålig. Tacksamheten om att hon fortfarande finns med oss är stor. Min otillräcklighet är ofantlig. Min sorg är stor, min sorg är nästintill ohanterlig. Ena dagen åker jag in för att mäta tillväxtkurvan på mitt friska barn. Andra dagen ska jag åka in och med min man, Habiliteringen och präst planera Linneas sista tid. Jag får broschyrer från Fonus, funderar på planering till begravning. Jag ska fortsätta handla mat, hämta och lämna på dagis, göra vardagliga sysslor samtidigt som alla känslor åker berg-och-dalbana. Jag blir besviken att jag inte orkar mer. Att efter 1,5 år av konstant rörelse så orkar jag inte mer. Även det mest enkla i vardagen är för tillfälle en utmaning.

Fin upplevelse

Lusthuset visade sig vara en dröm. Linnea var som en spinnande katt. Helt plötsligt tog min luft slut. Känslan av att för de flesta barn så är Lusthuset något dom ska stimuleras av men också främja deras utveckling. På sista tiden har det cirkulerat många känslor och tankar hos mig. Mycket tror jag pga alla hormoner i min kropp men också genom att jag är hemma mycket mer så ger det tid för funderingar. Idag när vi var på Lusthuset så slog det mig att jag inte vill att Linnea ska gå bort. Jag vill bara inte. Jag vill att hon ska fortsätta få stimulans, må bra och spinna som en katt. Mitt liv är inte fullständigt om inte hon finns i det. Jag blev positivt överraskad av Lusthuset och det känns bra att det kommer ge något positivt för Linnea men även för oss föräldrar och assistenter. Måste bara berätta att vi återigen bor i fel kommun. Vi får betala, ur egen ficka, fyra gånger så mycket för varje besök jämfört med de som bor i hemkommunen. Det ska inte handla om pengar, för mig är det mest principen.

20130912-170653.jpg
Linnea, hemma innan Lusthuset.

Lusthuset består av olika upplevelserum.

20130912-170826.jpg
Linnea ligger på en stor rund uppblåst kudde medan en av assistenterna gungar henne lite. Det tyckte hon om.

20130912-170936.jpg
Bubbelbad medan olika ljuskällor, inkl. levande ljus och högtalare så man kan lyssna på lugn musik. Där får både jag, Peter och Linnea plats. Linnea som älskar att bada! För Peter ska det bli jättemysigt då han åkte och badade med Linnea en gång i veckan genom Habiliteringen.

20130912-171212.jpg
I Vita rummet ligger man på en stor skön säng och kollar på olika ljuskällor och lyssnar på musik.

20130912-171335.jpg
I båtrummet finns en stor båt som är som en gunga. Där kan vi ligga i båten med Linnea och med hjälp av en tamp på väggen gunga oss båda.

20130912-171458.jpg
Djungelrummet.

20130912-171543.jpg
Syskon är välkomna. Vet inte om Lucas kommer älska bilen eller bollhavet mest.

20130912-193322.jpg

Lusthuset

Eftersom vår kommun inte är villiga att betala för Linneas vistelse på Regnbågen i Uppsala för att kunna stimulera hennes sinnen så har vi kommit i kontakt med Lusthuset i Uppsala.

De vänder sig till barn, ungdomar och vuxna med förvärvade eller medfödda funktionshinder. Det krävs ingen remiss för att få komma till Lusthuset och inte heller ett godkännande av kommunen då vi som föräldrar står för betalningen vid varje besök. Vi har tack vare Habiliteringen fått igenom att assistansbolaget står för introduktionskostnaden för assistenterna.

På Lusthuset kan Linnea med hjälp av oss få möjlighet till olika sinnesupplevelser i anpassad miljö. Linnea kommer ha med sig en assistent och minst en föräldrar. Hon får inte åka enbart med en assistent då föräldraansvaret återigen går in. Ungefär som att man inte lämnar en treåring själv på Leos lekland fick jag som exempel. Assistenten räknas på något sätt inte. Samtidigt som jag tycker det ska bli roligt att följa med så tycker jag också att det kan vara bra för Linnea att få stimulans utan sina föräldrar också. Jag vet inte, är kluven.

Vi ska dit idag efter lunch, jag är otroligt trött så det blir att ligga i sängen fram till dess.