Monthly Archives: augusti 2013

Uppdatering

Linnea får febertoppar lite då och då men de hålls nere av regelbundet Alvedon och Ipren. Hon har lite problem med slem och kaffekoksljudet låter fortfarande. Hennes Botox som hon fick för tre månader börjar gå ur kroppen och hon behöver påfyllning. Oklart när det blir av. Hennes läkare skulle prata med sjukhuset idag. Det är även dags att snart höja hennes medicin. Hon börjar få besvärliga eftermiddagar. Samtidigt så har hon bättre dagar än när hon var riktigt dålig. Jag njuter av varje dag jag får med henne.

Hjärtmottagningen

20130829-111703.jpg

Dags igen att kolla Lucas hjärta. Det ville inte Lucas. Han var inte samarbetsvillig så ingen längd, EKG eller hjärtultraljud gick att tas. Leka var roligt så det blev mycket sådant. Och hemska blodprover. Nu är vi två slagna hjältar i soffan hemma med en mysdag framför oss. Nytt försök med lugnande medicin innan ska göras i oktober.

Val

Val som jag önskar ingen annan ska behöva göra med sina barn.
Val av begravningsbyrå. Urna eller kista. Sånger. Blommor. Vilka kläder hon skall kläs i.

Haft hembesök idag av sjuksköterska. Det börjar bli dags att börja göra val. Inte för att det ska ske nu. Utan för att slippa göra val sen. Vi bokade in ett möte i september. Ett möte för att gå igenom det praktiskt. Gå igenom vår dotters bortgång praktiskt. Innan dess måste vi ta kontakt med en begravningsbyrå. Hur ringer man dem utan att gråta i telefon. Hur hittar man styrkan att börja planera sin livs levande dotters begravning?

Sensommar

20130824-144739.jpg

En skön dag för Linnea vilket medförde en skön dag för hennes mamma.

Till Maria

För länge sen sedan fick jag ett mail från en tjej i Skåne. Dessvärre hade vi något gemensamt; vi båda hade döttrar med den hemska sjukdomen GM1 Gangliosidos. Maria och jag har upplevt tankar, känslor och händelser jag önskar ingen. Tidigare i år fick himmelen tillbaka en av sina änglar. Det gjorde mig så ont. Det gör mig fortfarande ont. Jag följer henne på hennes blogg. Hon följer mig på min blogg. Det jag läste idag träffade mig rakt i hjärtat. Delar av det hon skrev skulle kunna varit skrivet av mig. Jag känner igen mig så väl i det hon skriver och känner att jag vill dela hur jag känner men genom någon annans ord. Nedan kommer ett utdrag skrivit av Maria.

”När vi fick reda på att T skulle dö var det som att någon tryckte på en pausknapp. Vår familj kapslades in i en liten bubbla där vi, förutom med några få hjälpande själar, ensamma kämpade med smärta, sorg, övergivenhet, ilska, hopplöshet, oro, utmattning och stress.
Jag vet inte hur många gånger känslan sa åt en att ge upp, bara lägga sig ner och skita i alltihop! Det fanns ju ändå inget lyckligt slut på helvetet! Men tillsammans, hela familjen, kämpade vi oss igenom den värsta tiden i våra liv, och nu står vi här på andra sidan, visserligen inte helt återhämtade än, och med en sorg som aldrig kommer försvinna, men starkare! Och fulla av livslust!Det finns så mycket saker vi vill göra! …….                                                                                      I flera år har vi pratat om att flytta till Norrland. Huspriserna där enormt mycket lägre än här i Skåne, och i princip allt utom myggen där uppe tilltalar oss! Där kan vi få allt det vi drömmer om utan att behöva betala av på huslån resten av våra liv.Tidigare har vi inte känt att det varit rätt tillfälle att flytta, det är ju trots allt ett väldigt stort steg att flytta från allt, och ett stort projekt att genomföra det! Och när vi sen fick reda på att T var sjuk så bestämde vi oss för att lägga Norrlandsdrömmarna på hyllan ett tag, all fokus på att överleva!       Men nu, nu finns det faktiskt ingenting som hindrar oss längre:-) Att vi ska flytta från Skåne känns inte alls så jobbigt som jag trodde det skulle göra. Det ska bli skönt att lämna allt och börja om på nytt. Och vad är egentligen ”allt”? Våra gamla liv är ju raserade efter allt det som hänt med T. Vi har inga gamla jobb att gå tillbaka till och dom flesta vännerna försvann. Dom få personer som finns kvar och som fanns där vid vår sida även när vi hade det som jobbigast, dom som verkligen betyder nåt, dom kommer ju alltid att finnas i våra liv oavsett om vi bor här eller där ♥

/Maria”

Maria. Du är en sådan stark människa. Jag vet, jag vet vad denna sjukdom gör mot en mamma. Jag känner din smärta, jag lever din smärta men tack vare dig behåller jag förståndet. Tack vare dig vet jag att det finns ett liv efter helvetets alla eldar och för det är jag Dig evigt tacksam.

Livet går vidare

Sakta men säkert har vi rest oss upp igen. Linnea är fortsatt trött men jag känner mig trygg i att vi kommit förbi det värsta. Vi har börjat andas normalt igen. Igår åkte vi till Leos lekland med några vänner. Lucas hade det jättekul och vi fick uppleva en lördag som alla andra föräldrar där. Möjligtvis kände vi en större tacksamhet för upplevelsen att se vårt barn skratta. Möjligtvis brydde vi inte lika mycket om gnället inför lunchen. Vi kände oss tacksamma.

Vad är oddsen?

När Linnea äntligen börjar svara på sina inhalationer, astmabesvären började äntligen ge med sig, då fungerar inte hennes inhalationsmaskin. Trodde först att prylarna var igenkalkade då vi kokar dem en gång i veckan men ingen ättikssprit hade vi hemma. Tack än en gång min vän för att du åkte och handlade och kom hem med det till oss. Vi fick inte bort kalken. Fick lägga allt i blöt över natten. Ringde vårt magiska telefonnummer till barnavdelningen på akademiska för att se om de möjligen hade reservdelar. Fick tag på en eldsjäl som verkligen ansträngde sig men de använder inte sådan inhalationsmaskiner där utan direkt i väggen. Ringde en ny vän för att jag visste att hennes son körde ventoline i barnanka och sådan har vi men inte sådant ventoline så då kom hon över med sitt. Tur att man har medsystrar för då visade det sig att vi visst hade en sådan beredning, bara ett annat märke. Himla skönt att Linnea fick i sig det igår. Hon fick en bra natt. Imorse hittade vi felet. Slangen har gått sönder och läcker luft. Nu ska jag bara hitta silvertejpen så vi klarar helgen.

Hon är så söt när hon sover

Gick som vanligt in till Linnea imorse. Hon hade fått inhalationer lite tidigare och hade en fin andning. Hon sov så rofyllt att mitt trasiga hjärta lagades på direkten. Vilken kämpe hon är. Hon har hela tiden i denna sjukdom kämpat på. Jag har till och med sagt till henne att det är ok att inte hela tiden kämpa på men det är som hon har en inre glöd som medför att hon kämpar. Det känns som om vi är förbi det värsta och för första gången känner jag mig någorlunda lugn inför helgen. Vi vet vad vi ska göra när hon får sina besvärliga episoder och igår kväll när hon fick en så blev det så mycket bättre för henne snabbt för nu hade vi medel att ta till.

Nya tag

Dålig nattsömn, dåliga drömmar och ändå vaknade jag upp till en mardröm. Jag har hela tiden hållit nära och kära borta. Sagt att de inte skall komma. Dels för att jag inte vill slå i den stora trumman men dels för att jag vet om att den dag min mamma kommer innanför dörren så kommer jag fullständigt bryta ihop i hennes famn. Jag vill och behöver få fortsätta vara stark, för min dotters skull. Tack alla för vänliga ord, sms, meddelanden och tankar.

Idag när en vän skrev att jag skulle höra av mig om jag ville att hon skulle komma så skrev jag faktiskt ”Ja,kom.” Jag bröt ihop i hennes famn, hon kom inte ens innanför dörren. Jag har gråtit i hennes famn i över tjugo år. Jag är tacksam för att hon höll mig stark idag. Hon var här när sjuksköterskan instruerade syrgasen som ska ge lindring till Linnea, hon gjorde lunchen, fixade kaffet och satt med mig och Peter när läkaren pratade om Linnea och hennes tillstånd. Det är nu bekräftat att Linnea inte har en infektion, att hon tydligt försämrats i sin grundsjukdom. Att nu handlar det om att lindra, vi har inga restriktioner på mediciner, det Linnea mår bra av det ska hon ha. Hon kommer inte gå bort idag. Det är väldigt svårt att säga när, hon har tagit ett stort steg närmre sin sista tid och det är inte troligt att hon kommer få uppleva sin lillasyster.

Vi är helt slut men måste nu samla kraft att fortsätta livet även om det ser ut som nu. Det är svårt, Linnea är fortfarande dålig men inte döende. Döende har hon varit hela tiden men hon ska inte dö idag. Peter sa ikväll att vi måste ta nya tag och ta oss igenom detta. Han har rätt men jag sa att vi börjar med det imorgon. Idag har jag tömt ut mina krafter. Idag insåg jag att kniven i mitt hjärta går att vrida ytterligare varv.

Tack C för att du finns. Tack för att du fixade favvomiddagen till oss.

Ovisst

Jag önskar att allt var utrett. Att allt såg hoppfullt ut. Att jag kunnat skriva ett positivt inlägg. Vad jag vet är att jag inte vet. Linneas infektionsvärde var inte alarmerande. Läkaren och sjuksköterskan var här på eftermiddagen och de kan inte hitta något klart infektionsfokus. Hon låter slemmig och obstruktiv men inte som om hon har lunginflammation. Hon var inte värst andningspåverkad när de var här, däremot mycket slö. Planen är att avvakta. Att imorgon se hennes status, ta nytt infektionsprov imorgon ifall att provet vi tog idag var innan något bröt ut. Imorgon får vi troligtvis hem syrgas som vi kan ge som lindring när hon blir andningspåverkad. Vi står mellan att detta är en begynnande/pågående infektion eller en kraftig försämring i grundsjukdomen och att symtomen förklaras av att det är Linneas slutskede.

Nu ikväll har hon blivit andningspåverkad igen. Hon har det tufft och jag står mellan att börja ta förväl eller hoppas på att hon återigen blir lite bättre. Jag vet inte. Jag vet inte. JAG VET INTE. Fan, jag vill ha en sug, jag vill ha en mini-trach. Ge syrgas. Jag vill vara invasiv. Jag vill rädda liv. Jag arbetar med att rädda liv som levebröd. Varför kan jag inte rädda min dotters liv?

Jag vet att jag inte kan rädda henne. Denna förskräckliga sjukdom har sedan länge gett oss den domen. Jag känner mig samtidigt lugn inför det faktum att hon somnar in. Skrämmande lugn. Jag intalar mig att jag kan ändå inget göra. Vill hon gå så får hon göra det för mig. Jag vet bara inte hur jag ska klara mig utan henne.