Monthly Archives: juli 2013

Syskonkärlek när den är som bäst… ❤❤❤

Förändring och förbättring

Linneas medicinändringar har faktiskt gett en god effekt. Jag lyssnade på min intuition och höjde två läkemedel vilket resulterade i att Linnea inte längre skriker sig igenom eftermiddagarna och kvällarna. Hon har blivit tröttare av medicinerna, eller så är det sjukdomen i sig men hon är ändå mycket med mer nu. Tidigare låg hon mest och blundade och skrek. Huvudsaken är att hon har ett bättre välmående nu, sen hur länge det håller i sig det får vi se. Vi t.o.m kom oss för att åka spontant över till Åland över dagen igår. Lucas och jag tyckte det var lite väl kallt i havet för att bada med hans pappa hoppade i. Vi fick en fantastisk och avkopplande dag, mycket tack vare fina Matilda som följde med men också att rapporterna hemifrån tydde på en nöjd Linnea.

En bra dag

20130713-212447.jpg
Linnea myste i min famn idag efter lunch. Hon tyckte det var så mysigt att hon somnade en lite stund. ❤❤❤

Hör till grundsjukdomen….

Det är svårt att blogga. Att skriva ned sina tankar och funderingar. Särskilt nu. Många har semester. Även vi. Linneas sjukdom tar inte semester. Hon försämras. För varje dag. Kramperna ökar och hennes mående blir sämre. Hör jag en gång till ”att det hör till grundsjukdomen” så hoppar jag ut genom fönstret. Medicin sätts in i blindo, höjs i blindo men ger inte den rätta effekten. Det finns ingen ”rätt” medicin, ingen som botar. Pratade med Linneas läkare i fredags. Jag ställde frågor som en sjuksköterska, hon svarade som en läkare och jag lyssnade som en mamma. Jag satt där med henne i telefon, i sängen i Lucas rum, med hans täcke som trasa för alla tårar som föll. Jag grät tyst, jag grät högt. Jag ursäktade mig men fick som svar att det var förståeligt. Jag ville veta vad vi kunde göra för Linnea när det kom till att hennes kramper vart för mycket då all medicin nu inte råder bot på dem. Alternativet är Midazolam-dropp på sjukhuset som då sederar henne. Vi vill inte i nuläget åka in till sjukhuset och sedera henne, än så länge behövs det inte. Förhoppningsvis får vi till en bra medicinering här hemma. Dock är det väntat att kramperna kommer kulminera, för att sedan avta och Linneas sista tid kommer komma. Det ”hör till grundsjukdomen”…. Vad finns det då att skriva ned. Vad gör det för skillnad? Hur sätter jag ord på det lidande som Linnea genomgår just nu? Hur sätter jag ord på hur jag som förälder mår? Hur förklarar jag hur jag fortfarande kan stå på mina ben, hur jag fortfarande kan fungera när jag inte ens själv förstår det. Vi försöker njuta av sommaren, njuta av semestern och av Linnea. Vi är mest rädda att njuta för mycket. Åka iväg och få ett välbehövligt andrum när det enda vi numera vill är att vara nära Linnea. Vi behöver få detta andrum men vi behöver vår dotter mer. I helgen får vi hem övervakningsutrustning så vi kan övervaka hennes syrgasmättnad i blodet, hjärtfrekvens och andningsfrekvens. Vi ska försöka utifrån dessa ändra om hennes medicin så hon kan bli bättre lindrad. Visst vi kunde gjort det på sjukhus men jag tror att det blir mer sanningsenligt hemma och barnkliniken har svårt med platser nu på sommaren så de blev bara glada för att det görs här. Jag vet att det kommer göra mig mindre mamma och mer sjuksköterska en tid då övervakningsutrustning är något jag annars jobbat dagligen med men varför ska inte min dotter kunna utnyttja det faktum att mammas yrke förhoppningsvis kan hjälpa henne på vägen. Jag vägrar stå vid sidan om och jag har rätt att göra allt jag kan för att hon ska få det bra. Det är min rättighet som mamma och framförallt det som gör att jag fortfarande fungerar. Jag rår inte på att göra något åt grundsjukdomen,men jag ger inte upp att Linnea ska få sista tiden lugn och smärtfri.

Upp och nedvänd värld

Detta med att vi vill vårda vår dotter hemma verkar vara väldigt nytt för vår kommun och vårt läns landsting. Nu kommer nästa hinder. Vid dödsfall i hemmet är det en distriktsläkare som kommer och konstaterar dödsfallet. I deras uppdrag gäller inte människor under arton år. På kontorstid är det Linneas läkare på habiliteringen som självklart kommer hem till oss. På jourtid faller detta då på bakjouren på barnkliniken på Akademiska. Problemet är att han inte åker hem och gör detta. Så i nuläget om Linnea går bort i hemmet så måste hon köras in till sjukhuset av en ambulans så att de där kan konstatera dödsfallet. Absurt? Bara förnamnet. Just nu ligger vårt ärende hos verksamhetschefen på barnkliniken och än är inte allt klart men oavsett så är det frustrerande hur lite vi har att säga till om, hur lite rutiner det finns och hur mycket små beslut påverkar oss i det stora hela.

Besvärligt nästan jämt….

Igår konstaterades det att Linneas kosttillskott som hon har fyra gånger per dag var snart slut. Hon klarar sig inte utan det. Med stor irritation i kroppen över att jag inte fått reda på det tidigare så åkte jag till Apoteket. Licenspreparatet som nu vart godkänt att användas av Läkemedelsverket hade inte beställts av Apoteket då de inte förstått att jag verkligen ville ha det och hade de tagit hem det i onödan hade det blivit en kostnad för dem. Pappersreceptet (eftersom det är ett livsmedel) för Linneas tillskott satt inte i deras pärm så jag kunde inte få ut eller beställa nåt. Inhalationerna hade de inte hemma och måste också beställas.
Tacka vet jag åter igen Habiliteringen och barnkliniken. Idag ringde jag Habiliteringen för att se vilken dietist som var i tjänst; dvs ingen. För att få ut ett recept måste en dietist skriva ordination/recept och en läkare måste skriva under. Som tur är har vi fått ett schema på vilka sjuksköterskor och läkare som är ansvariga för Linnea under sommaren. Tack vare det kunde jag ringa direkt till sjuksköterskan på barnkliniken som brukar komma till oss på hembesök och förklara situationen. Eller som jag sa till henne; – Eva, nu sitter jag i skiten! Hon fixade att dietisten på barnsjukhuset samt en läkare där skrev recept och ordnade så att vi fick låna en burk tillskott under helgen. Det var bara för mig att åka in idag och hämta recept och tillskott efter lunch. Återigen räddande änglar!

Ändringar

Linneas muskler i ryggen spänner sig mycket. Det gör ont och hon besväras. Botox hade kunnat vara en idé men eftersom det måste dröja tre månader mellan injektionerna så kan vi inte använda oss av det just nu. Morfindosen höjs och vi hoppas på det bästa.

Har hämtat en ny madrass åt Linnea, en som ska förhindra att hon får några liggsår. Hämtat medicin, nya sprutor, kollat läkemedelslista, skrivit tidrappport och introducerat ny assistent.

Mitt i allt så inser jag att detta är livet jag lever just nu. Det är en oerhörd skillnad att ha fått mer assistans. Det gör att jag blir mer och mer endast mamma. Det gör att jag accepterar Linnea mer och mer som sjuk, jag lär mig att leva med en sjuk dotter och att det fungerar så länge vi har den hjälp vi har. Att acceptera hennes sjukdom gör det mer obegripligt att hon ska dö. Nu när allt äntligen börjar fungera, när vi föräldrar äntligen börjar få tillbaka lite av vår energi, när vi äntligen kan vara föräldrar. Vi höjer medicinerna och oftast blir det bättre. Hur länge kan det vara så? Hon är inte palliativ nu. Hur länge dröjer det? Kommer hon vara miraklet som överbevisar alla? Hon har redan levt längre än väntat, men just nu vill jag ha vetskap; hur länge till?