Monthly Archives: maj 2013

Ansvar

Det pratas hela tiden om vårt föräldraansvar men aldrig om vilket ansvar sjukvården, kommunen eller politikerna har.

Jag ringde ned till vår vårdcentral i måndags. Detta för att vi hade ett bekräftat halsflussfall i familjen, en assistent var sjuk med feber och halsont samtidigt som Linnea var sämre. Jag tyckte att det var onödigt att jaga ifatt hennes neurolog (ansvariga läkare) utan att detta var något för vårdcentralen. Det jag ville var att de skulle skriva ut samma antibiotika, som Lucas fick, till Linnea. Fick telefontid med en okänd läkare, hon ringde och jag beskrev Linneas tillstånd samt önskemål om antibiotika. Hennes reaktion vart lite panikartad och hon tyckte att vi istället skulle åka direkt in till barnakuten. Jag stod på mig, förklarade återigen att hon är mycket sjuk i sin grundsjukdom, att hon träffade sin ansvarige läkare i fredags och är i samma tillstånd som då, jag till och med la in mitt jag-är-sjuksköterska-kort. Hon var inte alls bekväm med att skriva ut antibiotika och informerade mig om att det var skillnad på att vara sjuksköterska och mamma till en sjuk närstående. Jag var villig att åka ned och ta ett halsprov. Hon ville inte göra det omständigt för oss men ville först prata med sin äldre och mer rutinerade kollega. Hon gjorde det och återkom. Även han tyckte vi skulle åka in till barnakuten. Även då påpekade jag att jag kunde komma ned med Linnea och ta ett halsprov. Läkaren ville då avvakta återigen (men inte göra det besvärligt för oss) och få tag på hennes ansvariga läkare. Sagt som gjort återkom hon efter att ha pratat med neurologen. Denna hade sagt till vårdcentralsläkaren att hon skulle skriva ut antibiotika och att jag hade kompetensen till att avgöra om Linnea behövde åka in till akuten eller ej. Linnea har nu haft antibiotika i snart fyra dagar och mår bättre.

Sjuksköterskan från Habiliteringen var på hembesök hos oss igår. Vi kommer höja morfindosen ytterligare. Linnea har sovit lite bättre senaste dagarna så antingen är det för att vi satt in antibiotika för infektionen eller på grund utav Botoxen i fredags. Vi pratade även återigen om att vi vill ha palliativ vård (vård i livets slutskede) hemma istället för på sjukhus. Detta är alla människors rättighet och för Linneas skull men också för oss övriga i familjen så känns det som det enda rätta. Problemet är att detta önskemål är inte givet för oss då vi bor fel. Vi har än så länge inte valet. Linnea kommer säkerligen behöva en viss form av sjukvård under hennes palliativa tid vilket gör att det blir problematiskt. Kommunen har inte hand om svårt sjuka människor under arton år. Bara sådär är det bestämt. Sjukvårdsteamet på sjukhuset, med barnkompetens, har inte vår ort som upptagningsområde. De kan ha men då blir det en kostnadsfråga, dvs att kommunen ska betala för det, vilket de inte gör trots brist på egen kompetens. Kortidsboendet Regnbågen har palliativ vård men där får vi ingen plats då kommunen vägrar köpa en plats. De har inte palliativa kortidsboenden för barn i kommunen. När Linnea blir döende och behöver mer utökad vård så är just nu vårt enda alternativ att åka in till barnakuten med henne. I ett års tid har Habiliteringen försökt att få någon att ta ansvar för en treåring. Ingen vill. Nu kommer de ta detta vidare till politikerna i kommunen. För de är kända för att ha ett hjärta?
Återigen, när är det dags för någon annan att ta ansvar mer än vi föräldrar? Vi pratar om att hjälpa en treåring och dess familj. Att se till att när det är dags att det är utifrån Linnea och hennes familj önskemål. Att se till att hon får en lugn och rofylld bortgång med sin familj runt omkring sig i en kärleksfull miljö. Varför har inte vi den rättighet?

Medicinering

Nu har vi även börjat medicinera Linnea för halsfluss. Förhoppningsvis blir hon bättre och får ett bättre allmäntillstånd och mindre kramper. Är det inte halsfluss då är det troligtvis en försämring i hennes grundsjukdom.

Ny assistent påbörjade sin inskolning idag. Skönt att de blir fler och fler.

Min mamma kom upp igår och hon är värd sin vikt i guld. Så skönt att ha stöttning av henne just nu.

Det ena eller det andra

De sista dagarna har varit väldigt tuffa för Linnea. Kramp efter kramp har avlöst varandra trots krampmedicin. Hon har varit helt slut men ändå inte kunnat sova pga alla kramper. Inatt var det min tur att sova medan Peter tog Linnea. Vilket jag självklart inte gjorde. Lucas har varit fortsatt hängig och jag vart förvånad igår när jag kom hem från jobbet och konstaterade att han fortfarande hade feber. Började fundera igår om det var något mer. Inatt blev jag tvärsäker på att det var något mer. Han var vaken nästan hela natten, kunde inte ligga ned och hade ont. Imorse när Peter kom upp från Linnea, som även hon varit vaken en hel del, så sa jag att Lucas luktar halsfluss och har ont i öronen så nu åker jag in till närakuten. Vi har ingen assistent på förmiddagen idag så Peter fixade med Linnea medan jag och Lucas åkte in till stan. En timme senare hade jag hämtat ut penicillin mot halsfluss och var på väg hem. Snabba ryck på närakuten, så skönt! Läkaren såg rejält tvekande ut när jag sa att min son luktade halsfluss men konstaterade efter labproverna att det var bra upptäckt :) Väl hemma är jag nu helt slut, ätit lunch, lagt Lucas och nu ska jag vila då jag jobbar ikväll. Ingen rast, ingen ro. Framförallt hoppas jag på att Linnea inte fått halsfluss, dock skulle det förklara hennes ökade kramper, så det blir samtal till vårdcentralen imorgon.

Dagvården

Idag när vi satt och väntade på att få komma in på dagvården kom Linneas läkare förbi. Hon hade haft föreläsning för läkarkandidater och passade på att komma förbi avdelningen för att se hur det hade gått för Linnea. Eftersom vi inte kommit in ännu så stannade hon kvar hela tiden och var även med under ingreppet! Hon assisterade ortopeden då han gav Botox. Så himla tryggt och skönt att ha med henne, någon som känner mig och framförallt Linnea. Linnea var jätteduktig även om hon blev riktigt ledsen vid ett tillfälle. Nu dröjer det 5-6 dagar innan vi kan se nån effekt. Nu är det kväll och vi båda är helt färdiga. Stackars Linnea har en riktig tuff kväll, hoppas på klockan går fort så hon kan få komma till ro.

20130524-173850.jpg
Min alldeles egna champion innan ingreppet.

Ortopedronden

Linnea började sin dag med att hosta tills hon kräktes upp en hel del av vällingen i sängen och på sig själv. Det var bara att duscha av henne, slänga tvätten i maskin och öppna dörren för Åsa som skulle hjälpa till med Lucas. Med andan i halsen satte jag mig i bilen och körde in till Habiliteringen. Väl där träffade vi Linneas arbetsterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska, ordinarie läkare och hennes ortopedläkare. En del av Linneas högra höftkula är förskjuten ur höftskålen men behöver i nuläget inte opereras. Däremot förklarar det inte hennes låsning i höger ben eller smärta. Linnea får ungefär var tredje vecka feber utan någon direkt förklarlig anledning. Risken kan vara att både febern och smärta beror på cerebral påverkan av hennes grundsjukdom. Hennes smärta i benet kan även beror på att hennes muskler låser sig, vilket vi kan se i hennes ben. Därför vill ortopeden prova att spruta in Botox i en muskel som börjar i buken men slutar i ljumsken för att se om det blir nån förbättring. Han ville inte vänta till efter sommaren utan ringde dagsjukvården och fick tid till detta idag fredag. Ibland är det verkligen ingen kö inom sjukvården :) Jag hoppas att det är något som kan ge Linnea lite smärtlindring och att hon inte blir allt för påverkad av det hela.

20130524-082056.jpg
Linneas röntgenbild av höft.

Ur askan in i elden

Jag gråter inte ofta. Snarare skrattar jag åt eländet. Det är inte mycket jag kan göra åt saken. Igår utbildning, stärkt som människa och full av energi. Idag har jag en sjuk Lucas, Linnea har ingen assistent och har ortopedrond på Habiliteringen. Det blev en utmaning imorse att ge en sovande Linnea medicin och mat medan Lucas behövde sin uppmärksamhet men det gick! Nu sitter jag och myser med en hängig Lucas framför tvn och väntar på att Linnea ska vakna. Som tur är så kommer en vän hit och hjälper mig med habiliteringsbesöket. Jag är så tacksam över att mitt liv är fullt av underbara, hjälpsamma vänner, nära och på avstånd.

Min dotter

Jag kommer på mig själv att jag blickar framåt, planerar och drömmer. Jag har öppnat en glimt av dörren till framtiden. En del av mig gillar det jag ser och en del av mig inser att när det är dags att gå igenom dörren så kommer en stor del av mig att saknas. Mitt egna kött och blod. Min dotter får fler och fler människor omkring sig. Det är det jag önskat mig. Önskat mig fler assistenter så att jag kan vara mer och mer mamma. Men samtidigt känns det som om mitt avstånd till min egna dotter blir större och större. Det borde inte vara så men jag tror jag vet varför. Länge har jag varit hennes assistent, hennes mamma, sjuksköterska och största beskyddare. Nu när de flesta rollerna börjas suddas ut och kvar endast är mamma så suddas även jag ut, jag slappnar av och bit för bit stannar jag upp. Slappnar av, faller samman. Jag reser mig upp och tänker, känner, drömmer. Jag går en utbildning som gör så att jag växer som människa och som sjuksköterska. Jag blir åter mer än bara mamma. Trots att jag har småbarn, trots att jag har ett svårt sjukt barn. Jag vet också att eftersom jag är och kommer alltid vara mamma så behöver jag avståndet nu för att ta igen mig, hitta mig själv och komma tillbaka starkare. Komma tillbaka till att vara den starka mamma min dotter förtjänar.

Nya tag

Medan Peter var på allergimottagningen med Lucas (förkylningsastma) så hade jag intervjuer med nya assistenter på assistentföretaget. Lucas fick medicin och kommer ha en utredning i höst på avdelning. Vi har förhoppningsvis anställt tre assistenter till. Jag kände hur mitt humör lättade och hur mycket energi det gav! Det som ger mig mest energi just nu är en chefs- och ledarskapsutbildning som jag just nu går på mitt jobb. Jag gör något för min skull, något som ger mig otroligt mycket samtidigt som jag växer som person. Vet inte vad det mynnar ut till men att lära känna sig själv ytterligare, både sina starka sidor men även de jag behöver jobba mer med är otroligt utvecklande. Idag, trots att det regnar så hör jag fågelkvitter.

Energi efterlyses

Vi satt igår, jag och en av Linneas assistenter, och pratade om energi. Hon konstaterade att jag var mindre energifull av mig nu jämfört med när hon började här. Det stämmer. Som dag och natt. Minsta sak nu kräver all den energi jag har. Minsta negativa nyhet suger ur all energi jag har. Jag orkar inte ens längre ha dåligt samvete för att jag inte orkar något. Vad ger mig energi? Vad sägs om att få sova mer än en natt i rad. Kunna åka iväg på nån utflykt med min familj? Jag kan inte ens planera nästa vecka, hur gör jag då med sommarplanerna? Vi har tre anställda assistenter och en assistent som hoppar in på timmar då hon fått ett nytt fast jobb men inte vill släppa taget om oss. Vi fattas ungefär 4-5 personer till för att täcka alla beviljade timmar. Nu har dessutom en av de ordinarie assistenterna blivit sjukskriven så nu är de två stycken…. Behövs inte mer just nu. Finns så mycket som jag borde göra, med Linnea, resten av familjen och mig själv men jag varken hinner eller orkar. Många undrar varför jag fortfarande arbetar. Dels är det för att det är det enda sättet för mig att få normaltid men också det alternativ som bjuds då jag inte vill eller orkar vara Linneas assistent utan enbart hennes mamma. Sjukskriva mig? Orkar inte bråka mer med försäkringskassan. Föräldradagar; de har vi använt för att kunna vara hemma med Linnea så länge det varit möjligt. På tisdag ska jag intervjua fler assistenter men min förhoppning är inte hög.

Förändringar

Idag vart det hembesök av sjuksköterska från sjukhuset. Mail och telefonkontakt med sjuksköterska på habiliteringen. Linnea har sedan hon började med nya krampmedicinen till kvällen haft svårare att somna in och sovit jättedåligt på natten. Vi ska nu ändra lite och hoppas på att det blir bättre. Morfinet är här för att stanna, vi kommer nu börja höja dosen för en bättre smärtlindring. Gamla krampmedicinen höjs också.

Pratat med assistenbolaget idag också. De hade en här på introduktion men hon fungerade inte alls enligt oss så idag bestämdes det att hon inte fick fortsätta. Det är tufft att säga nej, med tanke på beviljade timmar så saknar vi ungefär fyra personer till för att täcka dem. Som vanligt är de fyra personerna just nu jag och Peter. Nästa vecka kommer vi vara med på nya intervjuer, hoppas på 1-2 till i alla fall.