Monthly Archives: april 2013

Tystnad

Oftast är jag rädd för tystnaden. Sedan kommer en kväll som denna. Då jag bara önskar att det ska bli tyst. Att Linnea inte ska ha ont. Att hon ska vara nöjd. Att hennes tårar ska sluta rinna. Att hennes kropp ska sluta kämpa mot henne. Att hon ska komma tillfreds. Maktlös ser jag på. Inget jag gör hjälper och till slut vill jag bara gå härifrån. Gå ut och slippa höra hur min dotter lider. Vända henne ryggen för jag klarar inte idag att dela hennes bördor. Jag går ingenstans. Istället sitter jag i köket, försöker fylla i papper efter papper. Till kommunen, försäkringskassan, Skatteverket m.m. Låtsas som ingenting medan varje skrik skär rakt in i mitt hjärta.

Samma gamla visa

20130429-180624.jpg

Varje månad ska tidredovisning in till försäkringskassan. Ikväll får jag hjälp av Lucas som sitter och leker med bilar bredvid mig. Och parkerar dem där de mest är i vägen….

20130429-180907.jpg

20130429-181054.jpg

Från en mamma till en annan

Ibland när det smärtar som mest så känns det som om jag är den enda i världen som känner sådan smärta. Jag ser på min dotter och tycker att livet är det mest orättvisa som finns. Att det ska drabba just min dotter. Smärtan är obeskrivlig när du ser på ditt barn och hör att det är jobbigt att andas. Du ser och vet att hon ska dö. Inte idag, troligtvis inte imorgon men inte för långt iväg. Du har blivit informerad om att hon är på övertid. Att hon överlevt längre än många barn. Du ser på henne och kan inte ta i tanken att en dag kommer hon inte vara kvar. En dag så blir det tyst och förblir tyst. Det är det jag är mest rädd för. Tystnaden. Idag hör jag henne konstant men det ger mig också ett lugn om att hon lever.

Ibland är jag ensam men idag vart jag inte det. Idag sörjer jag en annan mammas dotter. En dotter som kom till denna värld med samma orättvisa lott i livet som Linnea. En dotter som jag anser är Linneas änglasyster. All beundran har jag för henne och hennes föräldrar. Hon kämpade så väl och även hennes föräldrar. De har kämpat en likadan kamp som vi. Hon kämpar inte längre men för hennes föräldrar är kampen kvar även om den ser annorlunda ut. Hur går man vidare när man mist ett barn, när familjen aldrig kommer bli densamma?
All kärlek till er Maria och Lasse.

En underbar dag

Igår ringde telefonen kl. 09 och vi visste direkt att det inte kunde vara något bra. Dagens assistent hade tyvärr blivit sjuk och ingen ersättare fanns. Vi var hembjudna till några vänner och jag och Peter stod lite handfallna först. Till slut bestämde vi oss för att skjuta på ankomsttiden en timme men vi skulle alla åka dit. Alla fem. Vid tio gick jag in till en skönsovande tjej (hade varit vaken mellan 01-03) och började göra dag. Hon hade ett stort krampanfall så hon fick lugnande, det lade sig och vi gjorde iordning oss för att åka. Vi klämde in oss alla fem i bilen. Vilken känsla! Vi konstaterade att det var länge sedan vi fem åkt iväg på någonting. Elias konstaterade högt att även om det medför en tuffare dag för oss föräldrar så var i alla fall han nöjd med att vi alla fem var samlade. ❤
Vi stannade hos våra vänner i fem timmar! Det gick hur bra som helst! Lucas hade det jätteroligt, Elias var så avslappnad och med och Linnea satt och myste nästan hela tiden. Det vi märkte var att Linnea sista timmen började bli trött på alla intryck och vi föräldrar var heeeeelt slut. Jag la mig i en soffa med Linnea vilket gjorde henne lugn och nöjd. Väl hemma sen pratade jag och Peter om dagen och kom fram till att Linnea måste känt att hon fick sådan kvalitetstid med sina föräldrar att kanske det var därför hon mådde så bra. Allt går annars i ett och hon är mycket med assistenter men igår då var det mamma/pappadag och det kommer vi verkligen göra om!
Tack Linda och Angelo (och grabbarna bus) för att ni gjorde vår dag! ❤❤❤

Nya tag

Skam den som ger sig. Har bett sjuksköterskan på habiliteringen samla all medicinsk expertis från habiliteringen, barnkliniken på akademiska och från Regnbågen för att skriva utförliga intyg om Linneas medicinska behov och sedan ska jag ansöka åter igen hos kommunen om en avlastningsplats på Regnbågen. De må ha nekat min tidigare ansökan men jag har alltid rätt att söka på nytt om saker och ting ändrat sig. Och söka igen, och igen och igen. De måste handhava min ansöka enligt offentlig lag. Jag ska tjata, jag ska vara besvärlig och jag ska sätta dem i arbete. Jag är trött på att vara lilla människan. Om Akademiska sjukhuset, Habiliteringen och till och med Försäkringskassan kan se våra behov då ska jag även få kommunen att se dem. Om kommunens hemsjukvård inte har kompetensen till att ta hand om min dotter utan lägger det på Uppsala då är det även dags för dem att inse att de inte heller har kompetensen till att vårda ett svårt sjukt barn på ett kortidsboende för barn med asbergers och adhd. Politikerna i nämnden på kommunen får tänka om. Skam den som ger sig.

Goda nyheter

Nån gång skingrar sig molnen. Nån gång når man ända fram. Denna gång är nu.

Inatt hade Linnea rejäla muskelkramper. Hennes ben låste sig i en böjd ställning och hon kunde inte räta ut dem. Det var bara att återigen ge muskelavslappnande, sitta och massera hennes ben tills det avtog. Kl. 06 somnade hon helt slut. Kl. 06.15 vaknade Lucas. Jag gick som i en dröm och lämnade Lucas på dagis vid 8 och sen hem och slocknade i sängen. När jag vaknade senare och tittade på telefonen hade jag missat ett samtal från Linneas handläggare på Försäkringskassan. Blev direkt kall inombords men också sjukt irriterad, kände ett jäkla anamma efter natten som varit. Ringde upp och självklart satt hon på möte. Hon ringde upp trettio minuter senare och jag samlade kraft för att med näbbar och klor slåss för Linnea, för våra barn och för oss vuxna. Jag hann aldrig lägga ut hela min argumentation. Vi är beviljade 24h/dygn av aktiv assistans. Inte en viss del av dygnet, viss del av veckan utan hela dygnet! Vi ska äntligen få hjälp nattetid. Plötsligt händer det. Vi slipper strida för en timme hit eller dit. Vi slipper räkna timmar och alltid ha för få. Vi kan få så mycket hjälp vi behöver och tacka nej om det blir för mycket. Jag slipper dra in kommunen angående fler timmar. Jag slipper överklaga ett beslut. När Linnea blir inlagd på sjukhus har vi rätt till assistans så vi kan vara hennes föräldrar. Vi mister vårdbidraget men i det stora hela spelar det ingen roll. Vi kommer klara det här. Plötsligt händer det!

När samtalet var slut satt jag med telefonen i min hand och tårarna bara kom. Lättnad. En sten, av många, från bröstet hade försvunnit. Jag kände mig så tröstad på något vis. Jag grät, som jag grät och jag insåg att jag grät framförallt över att någon hade trott på mina ord direkt, att det inte var någon som faktiskt ifrågasatte mig och skyllde på regelverk eller ekonomi. Jag vet att det kommer ta tid att täcka alla assistanstimmar men idag oroar jag mig inte för det. Idag gläds jag åt beslutet och inget annat. Idag gav det mig energi att ta tag i saker, idag utförde jag mycket. Idag höjde jag blicken och började med hoppfullhet blicka framåt.

Nyklippt

20130423-052347.jpg

Tid

Vi har ansökt från försäkringskassan om att få utökad hjälp till att även omfatta nätterna. Det är svårt för oss att klara vardagen, arbetslivet och övrig familj med så få sovtimmar bakom oss som vi får. Inatt vaknade Linnea återigen kl. 02. Vid 04.30 byttes vi av och det var min tur. Denna natten inträffade något nytt då hon fick muskelkramper i benen och inte kunde böja ut dem. Fick ge muskelavslappnande vilket resulterade att hon bajsade men till slut kunde räta ut benen samtidigt som jag masserade dem. Klockan är nu snart halv sex, hon är fortfarande vaken men lugn. Inte lönt för mig att somna om då Lucas lär vakna om 30 min.

Hur det har gått med ansökan till försäkringskassan? Vi har fått ett brev där vi informeras om att inom två månader kan ett beslut förväntas komma. Vi blev också informerade att vi då riskerar bli av med det sista vårdbidraget vi har. Idag blir det till att ringa kommunen och se om de kan ge timmar i väntan på beslutet. Det ska tydligen fungera så…..

För er som undrar varför bloggen legat nere så beror det på en klåfingrig it-kille till man ;)

Hon är så söt när hon sover

20130420-121740.jpg

Linnea har varit vaken halva natten så när hon väl somnade om på förmiddagen så lät vi henne sova. Sitter och ger henne lunch samtidigt som jag lyssnar på hennes lugna andetag, hur hon verkligen snusar. När Linnea sover då sover hon verkligen gott.

Bestulen

Jag visste att jag väntade dig. Jag kände dig sparka, du och jag var ett. När du föddes så kändes mitt liv fulländat. Jag hade inte många förhoppningar, inga krav; utan jag gav ett löfte. Jag ska älska dig så länge jag lever. Sedan när min tid kommer så ska jag vaka över dig, titta på dig från himmeln. Det blev inte så.

Du fattas mig när jag ser Lucas hoppa i vattenpölarna. Du fattas mig när jag och Lucas springer runt i trädgården. Du fattas mig när Lucas badar själv i badkaret. Du fattas mig när jag tänker på det liv jag drömde till dig. Jag saknar din röst. Jag saknar ditt skratt. Jag saknar din livsglädje. Jag saknar din kämparglöd.

Det smärtar mig att jag alltid kan säga att jag älskar dig men aldrig kommer veta om du gör det. Jag kommer aldrig höra dig säga det. Samtidigt blir jag förbannad för alla mina känslor är egoistiska. Det är du som har det tufft, som lider och som har slutat skratta. Det är du som kommer gå först. Det är du som kommer titta på mig från himmeln. Om du fattas mig redan hur ska jag då klara mig när du inte längre finns.

Jag vakar över dig nu, jag älskar dig nu.