Monthly Archives: mars 2013

Pusselbitar

Jag började jobba igen oktober förra året. Det tog inte lång tid för mig att känna att jobbet inte kändes rätt för mig. Jag jobbade hemma och när jag kom till jobbet fortsatte det. Jag grät på jobbet. Jag grät hemma. Sen föll det så att jag gick hem på föräldraledighet i december och därefter tjänstledigt januari och februari för att vara Linneas assistent. Jag tvivlade mycket på om jag kunde fortsätta jobba som sjuksköterska samtidigt som jag har en svårt sjuk dotter. Jag konstaterade att avdelningen jag jobbar på, den kanske inte var rätt för mig.

Tack vare ett fantastiskt stöd från min chef började jag till slut titta på en administrativ tjänst; utan helgtjänstgöring och bekväma arbetstider. På pappret lät det perfekt. Men ändå i hjärtat kändes det inte helt fullt ut. Jag dividerade med mig själv om vad som vore bäst, vad som vore optimalt, vad som vore praktiskt.

Sedan kom mars och jag började jobba igen. Mycket hade förändrats på tre månader. Jag jobbade inte hemma och sen åkte direkt till jobbet. Jag kunde vara mamma i en mycket större utsträkning. Jag hade roligt på jobbet. Vi ser dagligen tragiska öden, svåra situationer och tuffa beslut men ändå är vi så duktiga, professionella och med hjärtat på rätt ställen. Mina kollegor är de bästa. Att byta jobb vart helt plötsligt ett svårt beslut. Var på intevju och tyckte den gick ok. Det störde mig att jag bara tyckte den gick ok. Jag har alltid varit mycket bra på alla intervjuer jag varit på, vad hände på denna? Sedan slog det mig. Det var inte att jag hade varit dålig på intervjun utan snarare att jag insett att det nya jobbet och jag inte skulle bli ett bra giftemål för jag var inte ett dugg kär. Fanns ingen passion från min sida.

I måndags meddelade jag min chef att jag vill fortsätta arbeta på min arbetsplats. Att jag vill fortsätta jobba sida vid sida med de bästa kollegorna. De som kommer och ger mig en kram när jag behöver den som mest, de som förstår om jag har en dålig dag, de som gör mig till en bättre människa och framförallt sjuksköterska. Idag fick jag ett presentkort av mina kollegor för att kunna förgylla min vår lite, ha något positivt att se fram emot. Idag grät jag på jobbet. Idag grät jag hemma. Glädjetårar.

Söndagsmys

20130324-142555.jpg

Lördagsmys

När vår hemtelefon ringer kl. 08 då vet vi att det inte är några bra nyheter. Den här gången var det att dagens assistent var sjuk. Dagens planer går direkt i stöpet. Tråkigt att vi inte kunde umgås med våra vänner som planerat men vi insåg idag hur mycket vi förändrats. Vi ryckte på axlarna och funderade på vad vi istället skulle göra. Med detta fantastiska väder var det inte svårt att komma på något. Linnea vaknade 09, sen tar det cirka 1,5 h att göra henne iordning med medicin, mat, tvätta runt gastrostomin/byta förband, inhalera, byta blöja och sätta på kläder. När jag var färdig med det så var grabbarna redan ute och Lucas hade somnat i vagnen på vårt dagis innergård. Jag och Linnea gick dit och Linnea satt nöjd i vagnen. Så jag och Peter satt där, tätt tillsammans på en bänk och bara njöt. Linnea har haft en toppendag så på eftermiddagen gick vi ut igen, fast hon vart inte nöjd på altan men väl under ett träd på snömattan så njöt hon i fulla drag.

En viktig sak vi gjorde idag var att utan krusiduller ge varandra tid att samla energi. Peter låg och vilade en timme och pysslade med sin platta och när det var min tid smög jag med upp två kakor, stoppade in öronproppar och passade på att läsa min bok som jag aldrig hinner läsa. Oj vad det gav energi! Varför gör man inte så oftare? Varför är det så svårt att ge varandra sådana stunder annars. Varför är det så svårt att ge sig själv sådana stunder? Jag tror det har att göra med att Linnea bara var vaken en timma inatt och Lucas sov hyfsat så vi var båda tillräckligt pigga för att orka ställa upp för varandra.

20130323-190155.jpg

20130323-190223.jpg

Glädjekälla

20130322-132213.jpg

Läkaren rekommenderar att vi ska försöka se det positivt. Att Linnea lever här och nu. Att vi lever här och nu. Det är den svåraste utmaningen. Att vara positiv när man sörjer dagligen. Trots det är det våra barn som håller oss uppe och samman.

Ny visa

Vaknade inatt kl. 03. Av att Linnea hostade så hon kräktes upp slem. Hon var helt slut och somnade efter det. Jag gav henne en inhalation medan hon sov och sen satt jag mest och tittade på henne. Återigen vaknade hon av en hostattack och att hon kräktes slem. Provade att tömma gastrostomin och det gav lite. Linnea somnade om direkt helt utmattad. Insåg att jag tyckte att hon var varm och att hon kändes för varm för att det bara skulle bero på ansträngningen. Tog tempen som visade 39,2. Hon fick febernedsättande och slutade hosta. Jag somnade slut på soffan. Att hon inte fick vara frisk! Suck! Varför får hon feber?

Härliga habiliteringen

Vilken klippa vi har i habiliteringen. Jag och Peter fick idag ha ett två timmars långt samtal med Linneas sjuksköterska och läkare. Bara det att de avsatt två timmar för oss! Vi pratade om Linneas tydliga försämring och läkaren berättade att det hon kunnat ta reda på om hennes sjukdom visar på att Linnea försämras enligt sjukdomsbilden där påverkan framför allt på hjärnan ses. Hennes krampanfall är ett led av det. Hon skulle diskutera om vi skulle höja, ändra eller lägga till ytterligare en epilepsimedicin med sin kollega på Akademiska som var expert på det. Det är fortfarande inte bestämt vem som ska ha hand om oss jourtid men deras enhetschef jobbar på det. Det finns inga handlingsplaner som kommunen tar till när det handlar om att vårda döende barn i hemmet. Däremot vill habiliteringen förmedla att vi inte är ensamma i det här. De kommer inte släppa taget om oss. Det planeras att sjuksköterskan från habiliteringen och/eller en sjuksköterska kommer göra hembesök 1-2 gånger i veckan. Det beror lite på hur Linnea mår. Det är också en vägvisare för mig. Ju tätare besök, desto sämre tycker de att hon är. Hon kommer även få kortison och bronkvidgande för sina luftrör och lungor. Läkaren ska även skriva ett intyg till Försäkringskassan så att vi kan förhoppningsvis få assistanstimmar till att lägga några nätter i veckan så vi kan ta igen oss.

Det var ett emotionellt tufft samtal. Jag var helt skakig efteråt. Vi åkte till McDonalds och skulle äta lunch men ingen av oss var direkt hungrig. Just där och då började Somewhere over the rainbow spela och jag kom på mig själv att tårarna bara rullade.

När vi kom hem gick vi ned på drop-in fika på förskolan. Vi gick i ett töcken men samtidigt skönt att göra något positivt.

Sömn och sömnlöst

Jag gick och la mig igår 19.00. Hade tänkt att se Mästerkocken kl. 20. Kl. 19.30 somnade jag. Vaknade 06 av min morgonpigga son. Det är lustigt hur trött jag känner mig efter över tio timmars sömn. Linnea vaknade 03 och var fortfarande vaken 06 när jag och Lucas kom ned. Oklart om hennes pappa var vaken när han gick upp mot sängen ;)

Idag har vi läkarsamtal. Mycket som ska gå igenom. Är lite nervös.

Kronisk utmattning

I juni 2012 ansökte vi om assistans för Linnea från Enköpings kommun. I september 2012 ansökte vi om assistans från försäkringskassan då vi fortfarande inte hade kommit någon vart med Enköpings kommun. I december 2012 fick vi beslut från försäkringskassan att vi beviljats assistans. Då hade vi fortfarande inte fått ett beslut från Enköpings kommun. Försäkringskassans beslut överklagade vi och på mitten av december fick vi det slutliga beslutet som vi nöjde oss med. I december gick vi på knäna. I januari och februari tog jag tjänstledigt för att vara hemma med Linnea heltid tills assistansen kommit igång. I januari och februari gick vi inte längre på knäna. Vi låg skadade och kom ingenstans. Kroniskt utmattade. När assistansbeslutet kom var vi tacksamma, vi var lättade; äntligen skulle vi kunna få lite andrum, få hjälp att komma upp på fötter igen. I mars var det tänkt att vi inte bara skulle vara på fötter igen, vi skulle till och med kunna springa. Vad sker då? Jo, vi slappnar av. Börja drömma, samlar energi för att hitta på saker. Hitta på saker med familjen, med varandra och med sig själv. Vi tog sats och vi började springa. Vi fick springa en stund, vi hann till och med säga till varandra att allt kommer ordna sig. När fötterna började känna sig som lättast då kom den stora snubbeltråden. Inte tillräckligt många assistenter, assistenter som slutar och framför allt assistenter som är sjuka. Fallet blev hårt. Hårdare än vad jag anat. Samtidigt blir jag arg på mig själv, att jag vågade tro på att det skulle ordna sig. Många undrar hur vi orkar. Nu har jag kommit till att ställa mig den frågan men framförallt hur mycket orkar vi ta mer? Flera dagar har passerat nu när vi inte har assistenter som vi borde och vi är helt utmattade. Hur utmattad kan en människa bli? En sjukhusmetafor. Om du akut mister mycket blod så dör du vid ett lågt blodvärde. Om du däremot mist blod under en längre tid så har du inga problem att överleva det låga blodvärdet som i en akut situation tar död på en annan människa. Kroppen lär sig att anpassa sig medan du tappar blod, den kompenserar förlusten ett bra tag. Men ändå finns det en nivå som du inte klarar av, det är bara svårt att säga vilken.

Jag är arg över att jag slappade av. Känner att det är mitt fel för vi har ingen assistent ikväll. Skulle vi bytt assistansbolag, skulle jag legat på dem mera, varit mindre förstående och mindre tolerant? De bekymmer vi har nu är dessvärre inte unika för oss, nästan alla familjer på föräldracirkeln på habiliteringen har samma bekymmer med assistans. Lägg då också till det dåliga samvetet om att vi behöver assistans, att vi inte klarar det själva och att vår tröskel är hur låg som helst när energin tas ifrån oss.

Dagens sysslor

Linneas nya gastrostomier kom i fredags men jag ville inte byta under helger då det var jourtid om något skulle hända. Ingen mer akuten – om hennes mamma får välja ;)
Bytte därför hennes gastrostomi idag. Toppen att göra det när hon är nyvaken då hon inte rör på sig så mycket. Med den nya gastrostomin kan vi göra lite mera. Idag har hon fått inhalera koksalt och efter en stund lossnar slemmet och hon sväljer ned det i magsäcken. Därifrån kan vi nu sätta en luftningsslang vilket gör att vi kan tömma magsäcken från slem. Detta gör att magsäcken är tom inför en matning och vi kan då ge mer mat och Linnea kräks inte upp det. Så idag är det med andra ord första gången på tre veckor som hon inte har kräkts!

Idag kom även handläggaren från Trafikverket hem till oss. Vilka anpassningar för bilar det finns. Dessutom måste jag säga att det var roligt att för en gångs skull träffa en person från en myndighet som verkligen var rätt person för jobbet! Empatisk, lyhörd och mån om att Linnea skulle få det bra! I dagarna kommer det komma en anpassningsfirma hem till oss med en bil som är anpassad såsom handläggaren rekommenderar. Om det funkar för Linnea så är det bara för oss att börja köpa bil. Baaaaara! ;)

Rakt in i hjärtat

20130318-175530.jpg

Linnea satt i sin stol idag och tittade på sin snurrande discokula. Helt plötsligt brast hon ut i skratt. Insåg först då att det var flera veckor sen sist hon skrattade. Åh vad varm jag blev inombords.