Monthly Archives: januari 2013

Upp-och-nedvänd-vecka

Denna vecka var utstakad i minsta detalj och helt plötsligt blev det inte alls som jag ville. Vaknade måndags morse med lite halsont men det är ju bara att förneka (eller?!). Åkte med Lucas in till verkstaden med bilen och väntade medan de fixade en grej de missat på servicen. Sedan vart det veckohandling med Lucas och en vän. Kände mig lite sämre. Min morbror ringde för att komma förbi och sen vart det hem för att dricka kaffe med honom. Efter det besöket satte jag mig i soffan och kom inte upp. När Peter kom hem gick jag och lade mig och kom inte ur sängen förrän onsdag em då Peter drog ned sin envisa sjuksköterskefru till vårdcentralen där de konstaterade en riktigt ful halsfluss.

I tisdags var Peter och Linnea på kirurgmottagningen och fick hennes knapp utbytt till en sådan hon hade innan hon råkade dra ut den. Det vart fel med hennes näringstillskott i vällingen då det inte kom till Apoteket i tid. Så i början av veckan gjordes idoga försök med välling utan duocalen och/eller sondnäring. Alla kombinationer slutade i katastrof. Tufft för alla inblandade! Jag låg mest och bara hörde all katastrof och kunde inte göra så mycket åt det. Räddningen kom ons morgon när Peter äntligen kunde hämta ut vällingen. Då vart Linnea som förbytt och orkade t.o.m vara på förskolan en stund.

Jag äter antibiotika och kurerar mig. Samt stålsätter mig. Av olika skäl har vi ingen assistent lör-tors vilket kommer bli tufft men det är bara att rikta i sig på att klara det. Vi har inga andra valmöjligheter.

Livet

20130126-230152.jpg
Ibland går mitt liv så fort att jag inte hinner med att fundera över det. Ibland vill jag inte fundera. Skulle jag stanna upp, skulle jag nog aldrig kunna fortsätta igen.

Glädje

Hur orkar jag med allt? Jag ser till den lilla lyckan. Jag väljer att inte fokusera på det negativa hela tiden. Jag tar en vecka i taget. Jag tar dagen för vad den är. Idag var en bra dag. Linnea sov hela natten!! Minns knappt när det hände sist. Hon hade lite jobbigt med andningen när hon vaknade men det blev bättre. Vi fick en mysig dag tillsammans. Sedan när hennes assistent kom gick vi ned till förskolan för första gången sedan slutet av november. Alla barn och fröknar samlades runt henne och hon trivdes som fisken i vattnet. Så roligt att ses!

Ny platå

För några veckor sen kände vi ändå att det mesta stabiliserats med Linnea. Vi till och med sa högt att hoppas det stannar så här ett tag. Sen kommer det smygandes, Linnea fick mer slem, kräkte upp maten i munnen för att sedan svälja ned den igen, vart täppt i näsan utan att vara förkyld. Först tänkte jag att det var en förkylning och att magmunnen inte slöt tätt; vi började ge nexium för magen och natriumklorid för täpptheten och slemmet. När då allt fortsätter krångla, då kommer andra tankar. Har hon börjat få sväljsvårigheter? Har hon försämrats i sjukdomen? Ska lunginflammationerna börja nu? Möte idag med läkare, dietist och sjuksköterska på habiliteringen. Nu ska vi börja försöka få bort slemmet så inte det medför infektioner. Nu är det peepmask för att få lungorna att använda sin fulla styrka och inhalationer för att underlätta andningen. Idag satt vi och diskuterade Linneas vård i livets slutskede. Återigen faller vi mellan stolarna. Vi bor för långt bort från sjukhuset sjukvårdsteam och Enköpings hemsjukvård tar inte an barn. Habiliteringen ska försöka ordna så att nån tar ansvar när det är dags. Vi vill vårda Linnea hennes sista tid i hemmet. Jag höll god min på mötet, förklarade hur vi ville ha det vid slutskedet men när jag sen satte mig i bilen så slog det mig. Varför tog läkaren upp detta nu? Är det som jag och Peter känt på sig? Är det inte långt kvar? Hur gör jag nu? Torkar tårarna och hämtar på dagis.

Ny strategi

Varje vecka är det saker som måste göras rent administrativt med Linnea och vanliga familjen. Jag blir stressad av högen av saker som måste göras. Ett litet samtal suger musten ur mig. Vad som suger musten ur mig ännu mer är att ha det i tankarna hela tiden. Har alltid varit emot listor, alltid haft allt i huvudet. Det funkar inte så längre. Tack vare en underbar app (wunderlist) skrivs det nu listor på vad som ska göras som både jag och Peter kan se och bocka av. Helt plötsligt blir livet mindre stressigt och mer genomförbart. På var sitt håll betar vi av och listan har halverats och med den stressen.

Slitsamt

Linneas sjukdom kan sammanfattas med ordet slitsam. Den sliter på henne, på en själv och alla i familjen. Den sliter på ens psyke, på ens relation inom familjen och ens relationer med människor utanför familjen. Den sliter en itu varje natt, varenda skrik sliter i en. Jag är sliten, vi är slitna. Vi arbetar konstant i en uppförsbacke. Vi slits, vi sliter på varandra och vi sliter mot sjukdomen och myndigheter.

Ny vecka

Förra veckan tog ut sin rätt på mig. Under omständigheter gick det över förväntan att bo borta med de små. Min mamma fick göra ett hästjobb med att ta hand om Lucas om nätterna. Ändå har jag varit helt slut, verkligen gått på ren vilja.

Renoveringen har börjat och kvar är endast ett skal av det som förhoppningsvis ska bli vårt badrum. Några småhinder har det som väntat stötts på under första veckan men jag är så otroligt tacksam över att de var små och framför allt att det är min morbror som handskats med dem.
Vad som känts värst under veckan har varit känslan av jag inte räckt till. Både Linnea och Lucas har krävt sitt men inte fått det fullt ut.

Nu är vi tillbaka i huset. Första lagret av damm undantorkat och ikväll har vi förberett oss för veckan som kommer.
Jag skjutsade min mamma till flygbussen imorse och sen åkte jag själv till IKEA. Just det, själv! På väg dit köpte jag en kaffe och tidning som jag njöt av i bilen innan de öppnade. Äntligen förskaffades en barngrind till ovanvåningen.

Idag hade vi assistent åt linnea och jag förvånas varje gång hur mycket vi hinner med då. Jag och Elias packade äntligen upp sista av hans kartonger och fixade på hans rum, vi vart båda väldigt nöjda med resultatet. Peter satte upp grinden så nu ikväll var vi alla fem på ovanvåningen och packade upp allt från veckan som gått. Det slutade med mysstund för mig, Peter, Linnea och Lucas i vår säng. En stund både jag och Peter kommer minnas med värme.

Imorgon fortsätter renoveringen, sotaren kommer och till min stora glädje även Linas matkasse. Dietist/ssk/drmöte på onsdag, städfirma på torsdag och på fredag regnbågen på förmiddagen och möte med assistenbolaget på eftermiddagen. Veckan kommer gå den också.

Godmorgon världen


Min älskling, nyvaken. Hennes leende gör natten värt det.

Borta bra men hemma bäst

I söndags flyttade hela familjen ut ur huset till olika håll. Elias, som måste gå i skolan, tog sitt pick och pack och gjorde en stor familj större :) Tack! Peter hamnade i en övernattningslägenhet i Stockholm med 15 min till jobbet och roar sig kungligt i huvudstaden :)
Jag, småbarnen och mormor flyttade in till vänner strax utanför Örsundsbro. Linnea har klarat det riktigt bra, febern gick med sig så vi gav aldrig antibiotika. Lucas däremot tycker att det är sisådär och sover riktigt dåligt om nätterna. Tur är så har han dagis på dagarna vilket han gillar. Vi flyttar hem fredag eftermiddag och förhoppningsvis har då det mesta av demoleringen av badrummet skett. Fram till dess tar jag en dag i taget och ser fram emot helgen.

Hängsle och skärp

När vi var hos läkaren konstaterade han att det var svinkoppor och att det i första hand behandlas med salva, om det förvärras; med antibiotika. Då förklarade jag trevligt men bestämt att detta är ingen vanlig treåring utan det var dags för honom att tänka på både hängsle och skärp. Han skrev ut salva och antibiotika om inte salvan hjälpte. Utslagen har inte blivit värre, snarare sakta bättre men igår tyckte vi att Linnea var mycket mer loj än vanligt. 39,2 visade tempen. Antingen är det en komplikation till svinkoppor eller vanlig förkylning. Fast vi chansar inte, vi tar hängsle och skärp. Idag blir det Apoteket för att hämta ut antibiotikan. Vi börjar där och slipper då ett sjukhusbesök under helgen. Linnea har sovit helt ok i några nätter, men med feber i kroppen blev det en usel natt och alla våra försök till att vända på dygnet verkar febern inte bry sig om.

Imorgon kommer de och påbörjar anpassningen av badrummet. Ikväll flyttar halva familjen hemifrån.