Monthly Archives: december 2012

Vi känner lika

Imorse när endast jag och Lucas var vakna då kollade jag runt på internet om Linneas sjukdom. Med Lucas mysigt uppkrupen i knät satt jag där och grät. Över andras barns öden och mitt. Jag hade det i tankarna när resten av familjen vaknade men ville inte säga något, ville inte förstöra nyårsafton med gråt och sorg. Efter en stund gick jag och sov en timme. Peter väckte mig och jag märkte direkt att det var något. Han hade också suttit och läst om Linneas sjukdom. Tillsammans pratade vi om den, om henne, hennes framtid. Tillsammans grät vi. Vi brukar inte läsa om Linneas sjukdom. Vi förstod båda varför. Vi har inget att fira med att det blir ett nytt år, vi har redan Linnea på lånad tid och med ett nytt år så minskar den tiden. Vi pratar redan om våra kära minnen om henne för vi har båda sett vad som skett den sista tiden. Det jag var mest rädd för om vi skulle sätta i en gastrostomi. Vi har båda sett försämringen. Hur blickar man framåt från en sådan känsla. En känsla av att 2013 kommer bli en sorgens år. Oavsett vad som händer och sker. Vi sörjer idag och kommer fortsätta sörja imorgon, oavsett om det är nytt år eller inte.

Idag är det nyårsafton och Linnea finns med oss. Hon ska fira den. Hon kanske inte är vaken, eller så är hon det med tanke på hennes dåliga nattsömn. Vi bestämde oss för att göra det hon älskar mest; bada. Sen tar vi det därifrån, vi kan inte göra något annat än det.

Nyduschad/badad

20121231-131207.jpg

Linnea har alltid älskat att bada. Just nu kan hon inte det helt fullt ut då knappen inte får vara under vatten på grund utav infektionsrisken. Jag satte mig i badet med Linnea i famnen, vattnet precis under knappen och tvättade med tvättsvamp. Som hon njöt! När hennes pappa tvättade hennes hår, då lutade hon sig tillbaka, slappnade av och blundade. ❤
Fast det förstås, efter en sådan skön behandling, då blir man tröttare än tröttast.

En annorlunda känsla

Linnea blir snart tre år och blir mindre och mindre barn. Lucas är 15 månader och blir mer och mer ett barn. Jag har haft barn nu snart i tre år men det är först genom Lucas jag upplever alla utvecklingsfaser efter ett års ålder. Jag kommer på mig själv att jag är ovan alla hans påhitt och förvånas över hur mycket som händer med honom. Jag inser att Lucas är mitt andra barn men ändå mitt första. Nu efter ett års ålder så upplever jag saker för första gången, men med mitt andra barn. Jag är otroligt glad över att få uppleva allt jag upplever med Lucas. Jag är så otroligt ledsen över att jag inte fått uppleva detsamma med Linnea. En mycket annorlunda känsla.

Linnea har haft en tuff tid efter att hon fick gastrostomin. Hon har förändrats mycket, framförallt i ansikts- och kroppsspråket. Det är svårt att förklara, både med ord, och på grund av att det är jobbigt att skriva det svart på vitt. Det är Linneas kropp men det är inte mycket kvar av Linnea. Vissa ljud hon gör ifrån sig känner jag inte igen, kroppen hennes är mer slapp och hon hänger bara tungt i ens famn när jag bär henne. Till och med hennes skratt är förändrat. Hon skrattar till ibland, bara sådär, men det är ett kallt skratt, ett mekaniskt. Inte så där innerligt varmt som hon kunde göra när hennes bror gjorde något så pass roligt att hon ramlade omkull av glädje. Precis så som Lucas kan göra. Linnea är missnöjd och gnäller sig hes, Lucas klappar henne på kinden, hämtar och ger henne hennes napp, springer runt och är livsglad och busig. En annorlunda känsla.

2012 var ett fruktansvärt år. 2012 var ett underbart år. Jag känner mig ambivalent inför nyårfirandet. Jag känner mig ambivalent inför alla sorters firande. Det är svårt att fira men vi gör ett försök. Jag har väldigt svårt att fira framtiden då jag vet hur vår närmaste framtid ser ut och att något år kommer bli värre än fruktansvärt.

20121230-061237.jpg

Julfrid

De senaste dagarna har jag nog pratat med alla som har något med Linnea. Detta inför att alla går på julledighet men inte vi…..

Jag har pratat om material över julen med nutritionssjuksköterskan och distriktsjuksköterskan.

Dietisten på Akademiska och dietisten på habiliteringen har gett mig ändrade riktlinjer om kalorie- och vätskeintag.

Hjälpmedelscentralen har meddelat att fler hjälpmedel har kommit som vi kan hämta ut.

Bokat in möte med assistansen då vi ska gå igenom vad som behövs och när det kan starta. Det kommer oavsett bli en rekryteringsprocess av lämplig personal.

Pratat med sjuksköterskan på habiliteringen om Linneas mående och hur vi ska tänka med omvårdnaden och mediciner.

Pratat med läkaren om mediciner; gamla, ändringar och nya. Pratat om att få ett läkarintyg till mitt jobb.

Jag har förnyat recept, påbörjat en ny medicin, beställt medicin som måste tillverkas och hämtat ut.

Allt för att se till att julen blir som bra som möjligt för Linnea.

Vi har haft tre tuffa nätter där hon varit vaken 5h varje natt. Igår började vi ändra tillbaka hennes dygn vilket inte är det lättaste.

I veckan har byggkillen kommit och byggt färdigt ramp till ytterdörren. Han förstod inte riktigt hur bostadsanpassaren tänkt men gjorde sitt bästa så det blev bra.

Har efter flera samtal med min chef kommit fram till att det blir bäst för alla om jag tar tjänstledigt. Så efter min föräldraledighet så är jag tjänstledig i minst två månader så att övergångsperioden till assistans blir så smidig som möjligt.

Efter en hektiskt höst så ser vi fram emot lite julfrid!
God jul på er alla!

Myndigheter

Efter två samtal och ett mail till försäkringskassan idag så kom beskedet från beslutsfattaren att vi beviljats assistans för Linneas alla vakna timmar. Det är ett godtagbart beslut. Det satt långt inne och vi har fått kämpat, ifrågasatt och bråkat oss till det.

Habiliteringens medicinskt ansvariga har idag haft möte med omsorgschefen på Enköpings kommun för att tillstyrka Linneas behov av Regnbågen men omsorgschefen rekommenderar fortfarande ett avslag för Regnbågen. Ikväll tas det upp i politikernämnden med ett förväntat avslag. Vi har med hjälp av mina föräldrar överklagat beslutet och kommer ta allt vidare till förvaltningsrätten. Linnea är inte matematik, hon är inte ekonomi. Hon är snart tre år, en underbar liten tjej och hon har en familj med mamma, pappa och syskon. Hon har en fantastisk släkt som nu ställer sig upp bredvid oss på barrikaderna. Hon kommer troligtvis inte hinna komma till Regnbågen men Enköpings kommun kan åtminstone få se och höra konsekvenserna av sitt agerande.

Bostadsanpassningen som vi ansökte om i augusti är fortfarande inte påbörjad men tack vare min morbror, som fått vår fullmakt till att agera i vårt ställe gällande allt byggtekniska, så har planerna ändrats till det bättre och vi har full förtroende för att det i slutändan kommer bli bra. Inte på grund av Enköpings kommun, utan allt helt och hållet på grund utav min morbror.

Vi står där vi står nu, inte på grund utav de myndigheter som finns till för att hjälpa oss medborgare, utan snarare på grund av vår egna kämparglöd och vårt kontaktnät med de bästa vänner och släkt som finns. Det är sorgligt att få inse på det svåra sättet att när man är som svagast, när det gäller ens barn, då ska vi bli ifrågasatta, då kan de dra ut på tiden, då ska vi inte bli behandlade på ett humant sätt och erbjudas hjälp utan vi måste slåss för allt vi är värda. Den lilla energi vi har när vårt barn är sjukt, det ska vi inte lägga på oss själva, varandra eller familjen. Det ska vi lägga på myndigheterna utan att få något gratis tillbaka.

Word!

20121218-182438.jpg

Jobb

Jag jobbade igår, första gången på tre veckor. Trodde jag behövde komma bort lite, få en paus. Igår var första gången då jag kände att jag bytte en svårt sjuk mot någon annan. Mitt hjärta var kvar hemma och tankarna gick hela tiden till Linnea. Jag jobbar på en intramediär vårdavdelning (ima). Där ligger patienter som har behov av en högre vård- och övervakningsgrad än en vanlig vårdavdelning, som inte behöver intensivvård eller av annan anledning inte ska ha intensivvård. Patienterna tas hand om av intensivvårdsläkare medan vi sjuksköterskor och undersköterskor inte är specialistutbildade. Jag älskar mitt jobb. Jag har de bästa kollegorna och chefer. Mina chefer har funnits vid min sida hela vägen med Linnea och det stöd jag fått av dem tror jag inte att jag hade fått någon annanstans. Igår kände jag att jag inte jobbar på det bästa stället för mig just nu. Mitt jobb har fungerar som en paus, en avkoppling från hemmet. Nu känns det mer som om jag jobbar som imasyrra dygnet runt. Det bästa hade kanske varit att ha ett helt annorlunda jobb, ett kontorsjobb med papper, papper och papper. Finns ingen direkt lösning på det i nuläget. Jobbar ett pass till, sedan går jag på föräldraledighet i tre veckor. Sedan får vi se hur det blir. Alternativen är att återgå till jobbet eller stanna hemma och ta hand om Linnea som hennes assistent. Det hänger även på hur Linnea mår om tre veckor. Fortsätter det som det gjort så kommer jag nog stanna hemma.

Efter regn kommer solsken

Linnea har haft en riktigt tuff helg med feber upp mot fyrtio grader. Hon har skrikit rakt ut av smärta och flera gånger övervägde vi att åka in till sjukhuset. Vi valde, för hennes skull, att avvakta. Idag när hon vaknade så var det första gången hon vaknade utan att skrika av smärta. Idag kunde jag lyfte upp henne i min famn utan att det gjorde ont på henne. Idag låg hon i sin stol och skrattade åt mig när jag gjorde roliga ljud. Idag kom solen in i våra liv.

Mycket nu

Sen var det dags för Linnea och ha feber. Vi har haft några tuffa dagar sen hon kom hem. Nu är i alla fall febern nere och det är skönt för det var verkligen något vi hade kunnat klara sig utan. Vi har fortfarande stora problem att få i henne mat och vätska. Det största problemet att hon har sådan smärta. Vi försöker lindra för henne nu under helgen men på måndag blir det nog ny sjukvårdskontakt.