Monthly Archives: november 2012

Regnbågen

20121130-154923.jpg

Linnea i sitt favoritrum, Vita rummet, under Regnbågsgruppen.

Akut stressreaktion

Det blir inte lättare. Stressreaktion. Va? Verkligen? Blir inte bättre av att det sker på jobbet. Att jag förvandlas på ett ögonblick från sjuksköterska till patient. Sedan att mina kollegor och chefer är de bästa i världen gör det kanske lite lättare.

Jag/vi har levt under en ständig stress det senaste året och det blir inte lättare. Sista tiden, när vi har fått kämpa för något som borde vara en självklarhet och vi fortfarande är motarbetade, har gjort att sista droppen fyllde mitt vattenglas och allt rann över. Jag har känt länge att min kraft börjat ta slut och nu när min kropp varnar mig fysiskt då känner jag att det är min tur att stanna upp och lyssna på den. Det är svårt att fixa problemet när man vet orsaken. Det är också lättare att bli förstådd av alla, inkl. sjukvården, när man vet orsaken. Jag får den hjälp jag behöver och lite till. Det enda de inte kan göra något åt är orsaken.

Jag ber er, mina vänner, skicka mig inga styrkekramar men var förstående när jag inte är glad, om jag inte vill vara social, när jag inte svarar på mail, telefonsamtal,sms eller Facebook. Det är inte att jag bryr mig om er eller era familjer. Det är att jag inte har nån kraft och tills jag återfått lite så kommer jag dra mig undan lite.

Bedömning

Igår träffade vi avdelningssköterska, nutritionssköterska, barnlabb, kirurg och narkosläkare. Både jag och Peter var med. Jag gick från jobbet direkt och kom i arbetskläder. Både bra och dåligt visade det sig. Det glöms bort att Peter inte jobbar inom vården och all information riktas mot mig. Vi har blivit bättre att påpeka detta. Det blir lite konstigt men till slut pratar de så att båda föräldrar förstår. Linnea vart väldigt medtagen igår och somnade i min famn mellan Barnsjukhuset och kirurghuset. Skönt samtidigt för henne och det gjorde hela dagen smidigare. Narkosläkaren var samma som vid magnetröntgen. Han ville även veta hur vi ställer oss till om något skulle hända under operation. Jag förklarade för Peter vad han menade. En ny dimension av det hela uppenbarade sig för oss där och då. Vi har pratat om det jag och Peter men det blir verkligare och verkligare. På fredag sätts operationsprogrammet och då vet vi om vi är först ut. Är vi det läggs vi in på söndag. Får vi tid på eftermiddagen så kan vi sova hemma. Vi ska beräkna att vi ligger inne till tidigast fredag. Vi kommer dela upp oss och ta olika dagar/nätter efter operationen. Om nån vill komma och ge mig eller Peter en paus så är ni välkomna!

Kraft

Hur samlar man kraft när den ständigt och jämt tas ur en? Bara tanken på att jag ska mista mitt barn tömmer mig på all kraft.

Jag skulle lämna på dagis idag men fann mig själv ståendes i kapprummet med Linnea skrikandes i min famn. Klarade inte av att röra mig, jag bara stod och grät och visste inte hur jag skulle få kraft till att torka mina tårar och glatt gå in med henne som jag brukar. Jag skulle lämna över mitt barn och kände att det var inte ett barn jag lämnade över utan ett problem. Alla myndigheter, vårdinstanser och omsorger har fått mig att känna att mitt barn är ett problem. Jag grät över känslan och jag grät av ilska på mig själv. Det är lite som om att alla säger att den vita muggen är gul, till en början tror man inte på dem. Man står stadigt och med kraft skriker ut att den är vit. Men till slut tar kraften slut, orken är borta och man resignerar och säger till slut att muggen, den är gul.

Jag började julpynta idag. Försökte göra det mysigt i vårt hem. Försökte göra skenet bedrar. Hela tiden tänker vi; är detta sista födelsedagen, midsommaren eller julen? Gråten kommer medan pyntet sätts upp. Jag känner mig som en hycklare. Jag sörjer det som varit men också det som komma skall. Jag tänker, hoppas det är hennes sista jul för jag vill inte hon ska lida mer. Direkt töms jag på kraft, den lilla jag hade. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om att önska mitt egna barns död.

När Linnea skriker i tre timmar och inget fungerar då brukar jag säga till henne att det är ok att släppa taget, slappna av och somna. Jag gör det för att jag vill att hon ska komma till ro. Jag gör det också för att öva mig på att jag kommer säga det med en annan innebörd.

Det är ok att släppa taget, slappna av och gå.

Mina hjältar

Jag vet. Jag jobbar själv inom sjukvården. Vi gör det inte för pengarna. Vi gör det för att varje dag gör vi skillnad. Klappen på min axel när anhöriga tackade mig för vården av deras närstående under natten som varit gör att mina steg är lätta och huvudet högt när jag går ut från jobbet. Jag har från dag ett imponerats av habiliteringen, dess mentalitet, värme och hjärta. Deras ovillkorliga stöd till Linnea och alla runtomkring henne. De ringer upp när man lämnat meddelande, fixar hjälpmedel, fixar information till förskola och avlastare. När man känner sig överkörd av alla myndigheter då går de in och tar en under sina vingar och hjälper till i kampen. Senast idag. Kuratorn som är spindeln i nätet på habiliteringen kommer samla till professionsmöte. Dvs förskola, kommun, försäkringskassan och habiliteringen för att sätta sig ned och få konkret veta hur alla parter tänker. Självklart är vi föräldrar välkomna men samtidigt är det bra att vi inte är med då allt lättare kan läggas på bordet. Jag har fullt förtroende för att habiliteringen har vår rygg. Ställer mig däremot tveksam till hur de ska få ihop ett sådant möte. Fast det skönaste är att det löser någon annan och inte jag.

Många turer

LSS-handläggaren ringde idag för att hon undrade om avlastarens tider. Oftast har vi avlastning mellan 13-21 1-2 ggr i veckan. Detta för att Linnea mår bäst att inte vara sena dagar på förskolan. Andra tider är när jag har bägge barnen hemma. Det var dessa tider handläggaren undrade om. Hon informerade mig att jag får inte använda avlastning istället för barnomsorg. Konstig inställning då det är utifrån en lag och inte utifrån individ. Skönt var det dock att informera att avlastning sker när jag är ledig från jobbet och då inte får ha något barn på förskolan. Vad jag dock ställer mig frågande till är att varför vi 2012 inte har anpassad hjälp på individnivå? Vi blir tilldelade timmar och jag tycker att som mamma borde jag vara kapabel och tillåten att använda dem utifrån vad jag tror är bäst för Linnea. Jag förstår att det måste finnas regler och riktlinjer men kanske att varje familj borde fått tilldelad en person som anpassar dessa regler till individen. Men vänta! Jag har kontakt med två kvinnor på kommunen och två kvinnor på försäkringskassan. Jag tycker att någon av dem borde väl kunna axla den rollen. Det som krävs för jobbet är att sluta strida emot, sluta tänka pengar och uppvisa lite mänsklighet. Är så sugen på att fråga dem, hur hade ni känt om det var ert barn vi pratade om?!

Käftsmäll

Så kom den. Smällen. Inte bara i ansiktet utan i magen. Hjärtat blöder, luften tar slut och tårarna rinner utan något slut. Kommunen ringde idag. De har haft möte nu med förskolan och kommit fram till att Linnea bäst mår bra av assistent, att förskolan inte fyller något syfte för henne och att hon bör vårdas dygnets alla vakna timmar i hemmet. För alla vet vad Linnea tar in? Hur hennes sinnen stimuleras? Först lyssnar de inte alls, sen kör de på för sitt bästa och inte Linneas. Det sorgliga i kråksången får jag som en smäll genom ett telefonsamtal. Eftersom hon kommer beviljas assistans enligt något tjusig lag så ligger hon inte längre under LSS så all avlastning försvinner när assistansen kickar in. Dessutom försvinner även tanken om kortidsboende. Detta på grund utav att Linnea faller då under en annan lag. För oss har det varit prioritet att Linnea ska få all hjälp hon behöver men vi inser nu också att vi behöver hjälp. Vi har omvårdnadsansvar för två barn till, när ska de få ha sina föräldrar? När ska vi föräldrar få ha varandra. Önskan om assistans var för Linneas skull men genom att vi har lagt all vår kraft på henne och alla myndigheter är vi helt slut som föräldrar. Vi står hela tiden på bristningsgränsen och det är ett under att vi inte gått under än. Vetskapen om att vi inte får någon som helst hjälp vi två vuxna, som ska orka med, klara av att hålla samman vardagen, hålla samman familjen, den vetskapen är övermäktig.

Beslutsmeddelande

Fick idag beslutsmeddelandet av Enköpings kommun. Ett halvt A4. Inget skrivet hur handläggaren kommit fram till beslutet, inget om utredningen. Enbart att vi fått bifall på avlösarservice. Inget om att vi fått avslag på kortidsboende. Vi kan inte överklaga ett beslut som inte finns. Myndigheter….

Dålig natt

20121121-065422.jpg

Händer saker

Försäkringskassan har ringt förskolan för att samla information. Förskolans chef har haft möte på kommunen med sin chef och resursteamet. Dessvärre får jag bara känslan av att vi börjat bli ett problem och att alla bara vill skicka oss vidare. Jag förstår att det börjar bli tufft för förskolan, det är det vi säger hela tiden till kommunen och försäkringskassan. Vi vill dock inte att hon ska få sluta där och isoleras till hemmet. Jag har en dålig känsla i magen, får se vart det barkar.

Idag kom Linneas arbetsterapeut hem för att prata med mig och avlastaren. Höra om avlastaren hade några frågor och stötta henne gällande Linnea. Imorgon har de nätverksmöte på habiliteringen och jag har bett henne ta med sig mina funderingar kring att ge Linnea lugnande och/eller sömnmedel. Linnea skriker sig igenom 2-3 timmar varje kväll innan hon helt utmattad somnar. Vi har prövat allt; hållit henne vaken på dagen, varmt bad, massage, lugn musik, smärtstillande, insomningsmedicin, ligga bredvid, sitta uppe med henne och gå runt med henne. Flertalet av dessa gör vi nästan varje kväll utan direkt något resultat. När hon väl somnar sitter vi utmattade i soffan med vetskapen om att imorgon få ytterligare en kväll där vi inte kan uppfylla vårt barns behov.