Monthly Archives: oktober 2012

Som en berg-och-dalbana

Ena dagen är det så tungt så jag inte ens vet hur jag ska orka sätta ena foten framför den andra. Andra dagen sker saker som gör en lycklig enda in i märgen. Idag var en sådan dag. Efter en tuff vecka med en mycket missnöjd Linnéa tog vi beslutet att ta en paus med hennes laxantia och gav henne det inte. Vips så var Linnéa nöjd, hon hade sovit bra på dagis, ätit lunch och satt skrattandes i sin vagn när hon skulle hämtas. Hon hade haft en toppendag på dagis och väl hemma bara fortsatte den. Jag insåg även hur mycket hennes humör styr alla oss andras. Vi fick en väldigt trevlig kväll, Peter gjorde mat från Linas matkasse och alla åt med god aptit. Härligt!

Försökte idag även att ringa kommunen för att kolla status på vår utredning. Handläggaren var på kurs i två dagar så inget nytt där inte.

Färdiga

En dag med Linnea brukar ha sin lugna gång. Vi följer dagen efter henne. Oftast går det helt ok fram till eftermiddag/kväll. Då blir Linnea så missnöjd, hon verkar vilja krypa ut sitt egna skin. Vi, som då är helt slut efter gårdagens natt och dag, vi prövar allt som går. Tar ett varmt bad, smörjer och masserar hennes kropp, sitter och vyssjar, går och vyssjar, ger välling, ger Alvedon. Inget gör henne nöjd. Hon skriker rakt ut, hon gråter, hon vänder och vrider sig. Varje kväll den senaste veckan. Till slut, efter några timmar, går det över,och hon somnar. Vi, vi är helt färdiga.

Lördagsmys

20121027-184642.jpg

Klump i magen

I veckan ringde LSS-handläggaren och hade hittat en kvinna som kan komma och vara med Linnea på helgerna. Tror det blir riktigt bra, framför allt då vi kan få tid med oss själva och varandra på helgerna. Fokusera på pojkarna som har blivit så åsidosatta. Framförallt bli mer utvilade så vi klarar av denna resa. Vi tar dagligen av våra reserver och det är en tuff situation. Vi lever under ständig press, ständigt oroliga, ständigt med en klump i magen. Det är inte mycket som behöver ske för att vi ska bryta ihop. Varje möte, varje telefonsamtal och mail gör att vi måste stålsätta oss innan för att samla kraft till att genomföra det. Det värsta är att inte bli trodd, att hela tiden försöka överbevisa för myndigheter att vi inte hittar på. Vi ljuger inte när vi säger att vi ska mista vår dotter. Vi vill bara henne väl, så att inte ge henne det bästa för att de tänker på ekonomin är ytterligare ett slag i magen för oss. Sen har vi faktiskt några som står på vår sida. Det stöd vi får från habiliteringen och vår förskola är oumbärligt. Habiliteringen hjälper oss att överklaga och förskolan gör att vi kan andas, gör att vi vet att Linnea har det bra även om vi inte är med. I fredags fick jag en gigantisk klump i magen då det i brevlådan låg två brev. Ett från habiliteringen där de skrivit till kommun om vad som är bäst för Linnea. Jag överväldigades av en känsla av tacksamhet, att någon annan än vi strider för Linnea. Försäkringskassan skickade det andra brevet, de har beslutat för att höja vårdbidraget på grund av hennes försämring. Även om pengar verkligen inte är allt så underlättar de verkligen. Peter kom med ett jättebra förslag vad vi ska göra med dem; visar när det är klart! Så med andra ord så vart klumpen i magen den här gången inte kvar länge och det var så sjukt skönt!

20121027-150714.jpg

Nytt skede

Då var det klart. Läkaren skriver en remiss för inläggning av PEG. Fördelen är att vi gör det i lugnt skede och ska därför ge mat fortsättningsvis som tidigare men i knappen ge medicin och framför allt vätska. Dessutom kan alla som behöver få en lugn inlärningsperiod på den. Vi kommer ge mat i den när hon har sina tröttare dagar. Till slut kommer knappen vara det enda vi kommer använda. Fick veta idag att det är ett föräldraansvar att visa förskolan hur den funkar men sköterskan på habiliteringen är snäll och tar det så jag slipper vara sjuksköterska i det avseendet.

Vardagslyx

Varannan tisdag har kyrkis att barn får laga middagen med en av prästerna och alla som vill kan komma dit och äta middag. Det är en otrolig mysig tillställning. Inne i lekrummet finns en mjuk hörna med madrass och kuddar. Där slog jag och Linnea ned oss medan Lucas sprang runt och lekte, kom och tankade lite kärlek och stack iväg igen. Linnea, hon t.o.m somnade en stund i allt liv. Därefter kom Peter och vi åt hela familjen med de andra familjer som var där. Glädje, kärlek och gemenskap. Men framför allt dukat bord, nöjda barn och ingen disk. För oss är det guld värt att inte ha måsten över oss denna dag. Bara vara, sedan åka hem och fortsätta att bara vara. En paus i vardagen som vi uppskattar otroligt mycket. Imorgon ska alla tre barnen vara hemma, vår fantastisk underbara bröllopsfotograf kommer för att fotografera dem.

Återuppstigen

Det vart en tuff natt, Linnea kräktes och jag var snabbt där för att hjälpa henne så hon inte aspirerar. Vi klarade natten och sen vart det faktiskt över. För hennes del. Jag blev inte förvånad över att även jag drabbades, min kropp har inte varit på topp på sistone. Så igår låg jag och Linnea utslagna i min och Peters säng. Vi sov igenom nästan hela dagen, med undantag av mina kräkningar. Verkar ändå vara en mild version för på eftermiddagen lyckades jag till slut behålla vätska. Jag och Linnea somnade vid 18 så det är kanske inte så konstigt att jag nu är vaken och kan inte somna om.

Vi skulle egentligen varit på Regnbågen igår vilket vi tråkigt nog missade. Linneas sjuksköterska ringde istället igår eftermiddag och pratade med Peter. Vi har slutat med Linneas insomningsmedicin då den fick henne att somna men när den gick ur kroppen så vaknade hon mitt i natten och var vaken i 2-3 timmar. Vi ska nu avvakta med ytterligare insomningsmedicin utan istället börja med medicin för magen då det ofta är den som kör med henne. Sedan kom det även upp om att Linnea snart troligtvis behöver en PEG* för det börjar bli svårare för henne att äta, framför allt svälja utan att sätta i halsen. Vi måste börja fundera på det för från att vi har bestämt oss så tar det ungefär en månad tills hon får den med tanke på remisstider och sjukhusplanering. Jag vet inte vad jag ska tycka, inte mindre känna. Linnea har alltid älskat mat, hon har alltid ätit allt. Vad händer om man tar bort nästan helt det hon verkligen älskar? Jag ser en tjej som numera på ren vilja sätter sig upp, som tidigare uppvisade en sån stor kämparglöd och vilja men som sjukdomen brutit ner mer och mer. Inbillar jag mig, eller är det mammaintuitionen som säger mig att tar vi bort maten så tar vi bort ännu mer kämparglöd? Oavsett vad som sker så är det svårt att beskriva känslan av maktlöshet när nu sjukdomen tar över mer och mer.
Klockan är snart halv fem på morgonen, bredvid mig susar Linnea så sött och jag önskar att hon alltid vore kvar.

*PEG (Perkutan Endoskopisk Gastrostomi) eller gastrostomikateter är ett medicinskt hjälpmedel som används när intag av mat och vätska via munnen inte fungerar till exempel vid tugg- och sväljsvårigheter (dysfagi), obstruktion (blockering) i matstrupen, eller när det föreligger risk att få mat eller vätska i luftstrupen (aspiration).

PEGen är en sond, dvs en sorts slang, som med en kanyl förs genom bukväggen in i magsäcken med hjälp av gastroskop. En liten stopplatta eller vätskefylld ballong inne i magsäcken och en fixeringsplatta utanpå håller sonden på plats.

Lagen om all jävelskap…

Igår när jag hämtade barnen fick jag veta att det gick magsjuka på dagis. Det var länge sedan vi hade det men när Linnea fick det sist vart hon totalt utslagen. Hennes marginaler är små och återhämtningen tar längre tid än för övriga barn. Läkarna har också varnat oss för att vilken infektion som helst kan göra henne dålig och påskynda hennes sjukdom. Efter lite trixande så höll jag därför bägge barnen hemma idag, jag åkte till jobbet och försökte även lösa morgondagen. Linnea har Regnbågsgrupp imorgon och jag ville inte missa det och inte heller ha Lucas på dagis. Det löste sig till slut tack vare omtänksamma människor i byn. När jag kom hem från jobbet ikväll fick jag veta att Linnea varit mycket missnöjd under kvällen. Några minuter senare fick vi svar på varför; kräkningarna började. Nu ligger hon utslagen och jag har bäddat bredvid och förberett för en vakennatt. Det går inte att skydda sig, planera bort.

Present

20121017-201922.jpg

Idag fick jag en present av en av mina fantastiska kollegor; Barbastark <3
Tack så mycket Barbaskön, det var verkligen något som kom på rätt tidpunkt och jag blev uppriktigt glad för omtanken!

Ett annorlunda jag

Jag trodde att det var bara att börja jobba. Att jag skulle vara lite ringrostig ett tag men sen skulle det bli en ventil för mig, en paus i vardagen och ett andrum där jag kunde få vara något mer än mamma. Var det naivt? Jajamensan. Mitt försvar? En sådan oerhörd önskan om att vara normal för en tid, att inte ha en döende dotter hemma utan bara hederligt småbarnsvardag som alla andra. Verkligheten hann ikapp mig, med buller och bång. Jag insåg att den energi jag skulle få av att jobba, den hade jag inte ens hälften av själv när jobbet började, inte heller gav jobbet energi utan snarare tog. Jag insåg att jag som tidigare aldrig tagit värst mycket åt mig när det varit mycket känslor på jobbet, tar nu på mig allt och vet inte hur jag ska skilja på det. Jag har fortfarande en strävan att vara professionell och det är jag men inombords går jag sönder bit för bit. Återhämtning? Jag går hem och är själv en anhörig. Jag går hem med minnet färskt av dagens patienter och anhöriga och inser att vi inte är så olika ändå. Jag ligger bara inte inne på sjukhus just nu med min närstående. Hur gör jag, vad gör jag, vad vill jag? Jag inser nu att Linneas sjukdom har tagit ut sin rätt, jag är emotionellt helt slut. Efter att ha brutit ihop flera gånger på väg till jobbet, på jobbet och efter jobbet så insåg jag att denna väg är inte rätt. Denna väg går inte att gå ned för, denna väg har inget bra slut. Jag har inte samma styrka som förr, jag är ingen superkvinna. Jag känner, jag är svag och jag är ledsen. Jag känner mig däremot stark i det jag insett. Jag har gett för mycket av mig, jag har gett all min styrka till allt och alla omkring mig. Det är dags att samla styrka till mig och bara mig. Idag bestämde jag mig för att se det positivt att jag har blivit mer sympatisk och empatisk. Se det positivt att jag kan säga ifrån att jag måste byta sal, att jag måste gå ifrån eller att jag inte orkar prata om min dotter. Jag är stolt över mig själv att jag inte ska försöka fundera på hur andra ska kunna hjälpa mig utan vad jag kan själv skippa. Idag gick jag ned ytterligare i tid på jobbet, jag tog en buss tidigare hem för att hämta barnen, Peter fick handla efter jobbet och jag beställde Linas matkasse. Alla lösningar har jag inte men nu, nu börjar jag samla ihop styrka igen.