Monthly Archives: maj 2012

En ny dag

Det är konstigt hur hela världen faller samman ena dagen men fortsätter som vanligt nästa dag. Jag försöker se det som att jag numera har en sexmånaders och en åttamånaders, det är nästan som att ha tvillingar och det klarar ju många av! Jag tycker det är väldigt viktigt att se dem som individer, deras svagheter och styrkor. Berömma dem enskilt, ha en stund enskilt med bägge. Inatt var Lucas vaken som vanligt mellan 01-03 men dessvärre vaknade Linnea 03.30. Vet inte alls vad det handlade om och både jag och Peter försökte få henne att somna om men det gick inte. Med klump i magen gick jag med henne till dagis. Idag var det sommaravslutning. Det känns skönt att kunna lämna henne trots att hon är trött för de tar alltid hänsyn till henne och anpassar sovtiden till henne. Idag ringde de hem för att kolla 30 min innan avslutningen om de skulle väcka henne och byta till finkläder. Då kände jag att utifrån Linnea perspektiv så spelar det ingen roll om vad hon har på sig, viktigare med sömn! Tog med mig Lucas och Elias (mutade med att det skulle bli fika efteråt) för avslutningen. Döm min förvåning när ingen Linnea fanns bland de sjungande barnen, hon sov fortfarande. Alexandra hade packat fika till sina barn och till oss, vilken avslappnad fika det blev! Linnea vaknade till slut och var med sista fikastunden, Elias älskade Alexandras kärleksmums och Lucas visade fröknarna vad som komma skall. En ny dag, livet fortgår, det gäller bara att hänga på!

Sex månader

Idag har jag och Linnea varit hos barnpsykologen. Underbara Alexandra passade Lucas under tiden. Vi har varit där en gång tidigare då hon intervjuade hos föräldrar om allt hon inte kan göra. Det är sjukt knäckande som förälder att få svart på vitt vad vår dotter inte kan. Självklart pratas det om det hon kan men det negativa är det som gör hål i hjärtat. Idag ”lekte” psykologen med Linnea för att kunna bedöma vart hon ligger i utvecklingen. Hennes utvecklingsnivå just nu ligger på en sexmånaders nivå. Det fullständigt brast för mig där och då. Vi har ju sett hur Lucas,8 mån, har redan gått förbi henne på de flesta områden men att få höra det av en professionell gör det mer sant och mer smärtsamt. Jag känner hur jag reser den vita flaggan, jag kapitulerar! Nu orkar inte jag mer! De kommer fortsätta följa hennes utveckling för att utvärdera om bromedicinen hjälper men just nu känns det otroligt tröstlöst. Nu blir det till att resa sig upp igen, Linnea ska få lunch….

Helg

Jag och Linnéa var på stan idag, fixade glasögon och köpte lite småplock. Glasögon till henne, solkläder till Lucas och saker till Elias lägerskola nästa vecka. Som alla andra föräldrar så gäller det att få till det för alla barn. Inte lätt alla gånger men det måste gå! Fick i fredags tid för återbesök till Linneas läkare. Ingen aning varför men direkt kommer frågorna och funderingarna om varför vi fått tid igen så snart. Vi är livrädda för att de ska säga att vi inte får fortsätta med medicinen. Dessutom är tiden när Elias har skolavslutning, så på måndag gäller det att försöka senarelägga den. Det bästa hade varit att få samma dag då den veckan kommer mormor och morfar för att underlätta vid täta besök på habiliteringen…Krävs nästan 4 vuxna vid alla besök. Peter är med vid de allra viktiga besöken men sen är det svårt att vara med hela tiden då vi snittar 1-2 besök i veckan.

Sol ute sol inne

20120526-092152.jpg

4 dagar…

sen gick glasögonen sönder… Som tur är lätt att laga men det blir till att åka och få dem fixade till helgen. Check på det!

Oförutsägbart

Jag drog ut på lämningen idag. Övervägde till och med att låta Linnea vara hemma för att jag inte ville gå och lämna henne. Idag är det maskerad på dagis. Alla flickor är utklädda till prinsessor eller féer och pojkarna till Batman, polis eller pirat. Härligt könsindelat :) För mig ger det en klump i magen och en otrolig saknad. En egoistisk känsla om att jag vill också ha en prinsessa som springer runt. Linnea är oberörd, hon tycker snarare att det är mycket att se på. Det handlar inte om henne utan min sorg över att allt är som det är. Jag är tacksam över att vi får ha Linnea i vårt liv men ibland när man får en sådan tydlig glimt över hur annorlunda vårt liv är så blir ens steg tunga och jag kan knappt andas. En sån dag är det tufft att lämna. Redan igår satt jag och Peter och pratade om det, vi lät oss faktiskt vara ledsna, tillsammans. Oftast är vi positiva, tänker framåt men samtidigt är det väldigt befriande att bara sitta och vara ledsna tillsammans och faktiskt säga högt till varandra att det är ok att vara ledsna.
Hur det gick med lämningen? Med tårar i ögonen gick jag till dagis, såg varenda prinsessa och trodde att jag skulle säcka ihop där och då. Utan att säga något kom fröknarna mig till mötes, började prata om annat, fick mig att skratta och jag gick därifrån med ett leende på läpparna!

Människor runt omkring

It takes a village to raise a child!
Ett sms, ett samtal, en handling. Det betyder allt ibland. Får frågan ibland hur man kan hjälpa till och jag har aldrig ett bra svar. Oftast hör det till att varken jag eller resten av familjen vill vara till besvär eller vara till last. Däremot blir jag så glad för den omtanke som visas av våra vänner och familj som gör familjelivet lite lättare.
Helt underbart att få en hel korg med champagne och Årechoklad. Höra om hur en fröken fick Linnea att somna i hennes famn redan på förmiddagen då hon kände att linnea behövde det. Få ett sms som endast innehåller textraderna till You are my sunshine. Ett samtal om att nybryggt kaffe och en stund för skitsnack finns. En familj som har nog med sitt som erbjuder sig vara stödfamilj. Grannar som kommer över spontant och frågar om de ska gå ut och gå med barnen en stund så vi får ta igen oss. Vänner som bjuder över på middag så vi inte ska behöva tänka på det den dagen.

Sist men inte minst vill jag uppmana er som funderar på att gå ur Svenska kyrkan och tjäna några hundralappar per månad; Sådant ovillkorligt stöd, kärlek och hjälp som de ger människor och framförallt oss i kris är ovärderlig. Snacka om samhällstjänst! Idag har jag varit på kyrkans babycafe med Lucas. Ett skönt avbräck från allt med lyxfika och häng med andra mammor och barn ute i det gröna. Där får man vara sig själv, känna sig välkommen och trygg!

Picnic

20120523-153032.jpg

Tjejmys medan lillebror sover i vagnen.

Tuff lämning

Känslan man får när jag lämnar Linnea på dagis och det är utelek. När alla andra tjejer springer runt och leker medan en underbar fröken få dra Linnea runt i sin gåstol för hon är så slapp så hon bara hänger i den. Den känslan gör att hjärtat brister och tåtarna faller.

Glasögon

20120521-160907.jpg

Nu är de här! Får säga att idag är jag stolta mamman; sötare barn finns inte!