Category Archives: Medicinering

Medicinbiverkning

Det är svårt att skilja på vad som är normalt för åldern, vad som beror på sjukdomen eller är biverkningar från medicineringen.
Det är fortfarande svårt att få i henne medicinen men åtminstone är det inga kaskadkräkningar längre. Hela magen är utslagen; tänk magsjuka men två-tre gånger per dag.

Ser ingen förbättring, snarare försämring. Linnea kryper inga sträckor längre, sitter mest still men framförallt har hon blivit väldigt slapp i kroppen så helst sitter hon halvlutandes i ens knä. Jag finner henne oftare att hon från sittande lek mest lägger sig på golvet. Medicinen verkar köra rejält med hennes mage och dessvärre har vi kommit in i en period där hon är mer missnöjd än nöjd. Hon är ofantligt trött och skulle säkert kunna somna vid 16 varje dag. Vi försöker hålla henne vaken till 19 men det är tufft för henne, oftare och oftare blir det 18.
Hon vill inte vara själv, från att jag hämtar på dagis till läggning ska hon vara i nåns famn. Visst finns det stunder då jag tycker det är alldeles underbart mysigt men det är också stressande då det finns fler i familjen, mat som borde göras, tvätt som borde fixas och allt som hör till ett familjeliv.
Önskar jag hade fler händer, fler famnar. Det bekymrar mig hur jag ska räcka till för mina andra två barn.

Flickan i Italien

Det finns en flicka i Italien. Det är henne som Linneas läkare följer med mycket stort intresse, det är hennes läkare som Linneas läkare lyssnar på. Hon var sju år när hon utvecklade GM-1. Efter att ha använt bromsmedicin i två år så kunde hon gå. Hon har fortsatt en utvecklingsstörning men är idag 14 år! Hennes läkare tror att varför det tog så lång tid att se resultat är för att det tar lång tid för bromsmedicinen att nå igenom hjärnbarriären. Hur mycket tid får vi? Detta är något vår läkare skriver i ansökan till de högre upp för att få godkännande till att fortsätta medicineringen. De jämför kostnaden på medicinen med kostnaden för Linneas framtida vårdkostnad. Vår dotter har minimerats till debit och kredit, till vad som kostar minst. Hur många äldre äter inte tabletter i onödan? Vad är kostnaden för det? Varför finns det inga nationella regler? Varför är det upp till varje enskilda landsting?

Zavesca

Det var bestämt av Linnéas läkare på Akademiska att hon skall få börja med en bromsmedicin som gör att det enzym som hon inte kan spjälka inte tillverkas lika mycket av kroppen. Det gör också att den inflammatoriska svullnaden i hjärnan lägger sig.

Eftersom medicinering kommer med en kostnad så är det inte klart om Linnéa ska få denna behandling. Dock har vi fått klartecken på att åtminstone få börja med denna behandling tills beslutet kommer från de som bestämmer. Jävla skitvärld !

I tisdags träffade vi läkaren samt chefsdietisten angående medicinen. Värsta biverkningen är att hon blir dålig i magen. Inga koständringar i nuläget, möjligtvis längre fram. Dessvärre gjorde nissarna på Apoteket grava misstag så att vi kunde inte börja med medicinen förrän i fredags.

Nu vet jag hur svårt det är att få i en tvååring medicin! Hon kräktes av minsta medicinsmaken. Till slut vågade hon inte ens lita på oss tillräckligt att våga smaka vanlig välling. Biverkning – Jo men tjena! Stackars min lilla tjej! Magen sattes totalt ur balans! Idag efter mycket trixande så har vi fått i henne den mängd medicin hon skall ha, har haft jättehemska biverkningar och druckit Proviva så det står härligt till!